Visie op de tuinen

Welkom in de pop-uptuinen. Waar concept en creatie groeien, bloeien, in elkaar overvloeien – naar de vakkundige visies van tuinarchitectes Inge De Bruycker en Inge Vanoverbeke. 

De Inges: “Als je stilstaat bij hoe iets concreet moet worden opgebouwd, werk je met bepaalde elementen. Je vertrekt niet van een uitgewerkte tekening, maar van een brainstorm. Je geeft langzaam vorm aan je idee en bepaalt beetje bij beetje hoe je het wil uitwerken. Zo ging het ook bij de pop-uptuinen.” Het (on)verhoopte resultaat van hun ideeënstroom? Drie deeltuinen in de vorm van een ontluikende bloem. De tuinen werden opgebouwd uit verschillende materialen, kregen een naam en ook een totem met uitleg en wist-je-datjes.

De Zonneplek

De zonnige en zuiderse klimaattuin – ‘De Zonneplek’ – staat in het teken van de biodiversiteit. Met plantvakken, heesters, bloemen en siergrassen zetten de architectes deze tuin in de bloemetjes. “Je vindt er vooral paars, blauw en fuchsiaroze – de fellere kleuren. Want een zonnige tuin vol bloeiende planten en bloemen is een broodnodige snackbar voor vogels en insecten, waaronder ook de vlinders en de bijtjes. Wist je dat zelfs de kleinste stadstuin kan bijdragen aan een rijkere biodiversiteit? Het is gewoon een kwestie van de juiste keuzes maken. En net daarbij kan een tuinprofessional je helpen.”

De Schaduwtuin 

De tweede klimaattuin – eentje in de schaduw en halfschaduw – is ‘De Schaduwtuin’. Hier staan witte, groene en pastelkleurige planten, heesters en bomen die het best groeien in dit klimaat. Een schaduwtuin is een heel bijzondere, belangrijke biotoop voor allerlei dieren. Vogels bijvoorbeeld, vinden in dit natte en vochtige klimaat veel makkelijker regenwormen dan in een zonnetuin. Deze tuin staat trouwens volledig in het teken van waterrecuperatie. “Hemelwater kan je onder andere opvangen met keermuren – horizontale plateaus die het water vasthouden om het in de grond te laten sijpelen. Heb je een plat dak? Laat je tuinaannemer dan een groendak aanleggen, zoals je ook terugvindt in deze schaduwtuin. Een groendak buffert water, isoleert beter, is goed voor de biodiversiteit en is vooral ook heel erg mooi. Niet onbelangrijk: laat het eerst goedkeuren door een ingenieur of architect, zodat je dak het kan dragen.”, aldus de Inges. 

De Smultuin 

De derde en laatste tuin is een échte smultuin. In deze geel/oranje eetbare tuin bloeien weelderige fruitstruiken en kruiden waarvan iedereen in de tuin de vruchten kan plukken. Een cocktail met een zelf geplukt muntblaadje erin? Check. “Wist je trouwens dat je met de besjes van de vlierstruik heerlijk sap kunt maken, maar dat de blaadjes giftig zijn? Kom het – samen met allerlei andere weetjes en ideeën – hier gewoon zelf ontdekken.”