Soorten klimplanten

Klimplanten verbergen zo die lelijke schutting of muur of zorgen voor een fleurige pergola. Bovendien brengen ze mooie verticale accenten in je tuin. Wist je dat er verschillende soorten klimmers zijn? Elk hebben ze hun eigen groeiwijze en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Met hechtwortels

Dit soort klimplanten hecht zich met kleine worteltjes vast in minuscule scheurtjes van muren en hekken. Op zich houden ze het allemaal vrij oppervlakkig en veroorzaken ze geen schade. Uitzondering op oude muren met afschilferende of poreuze stenen en loszittende voegen, maar dan nog vaak enkel bij het verwijderen van de klimplant. Een typische klimmer met hechtwortels is klimop (Hedera).

Met hechtvoeten

Een klimmer zoals wilde wingerd (Parthenocissus) en klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kleeft zich als het ware vast aan een muur met plantaardige ‘zuignapjes’. Hun twijgen hebben geen draden, latwerk of stokken nodig. Ideaal om grote oppervlakten te bedekken.

Slingeraars

Slingerplanten zoals Wisteria (blauwe regen, ook witbloeiend), kamperfoelie (Lonicera), hop (Humulus) en Celastrus (boomwurger) winden zich om hun steun. Ze zijn perfect om langs draden of stijlen te groeien. Ook bruidsluier (Fallopia) hoort tot deze groep, maar is voor tuinen een vaak te uitbundige groeier.

Laat slingerplanten niet op gastplanten groeien. Ze zullen deze verstikken. Ook rond regenpijpen laat je ze beter niet hun gang gaan, na verloop van jaren knijpen ze die toe. 

Rankers

Clematis, passiebloem (Passiflora), sierdruif (Vitis) en sier-, reuk- of pronkerwt (Lathyrus) slingeren zich met hun dunne ranken om een latwerk of draad. In tegenstelling tot de stengels van de slingeraars zullen de ranken van deze klimplanten een andere plant niet verstikken. Je kan hen dus gerust rond een gastplant laten groeien.

Klimplanten die geleid moeten worden

Planten uit deze groep hebben een steuntje en af en toe een helpende hand nodig om zich omhoog te werken. Voorbeelden zijn de overheerlijk geurende Trachelospermum (groenblijvende jasmijn), winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), chocoladerank (Akebia) maar ook klim- en leirozen.

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>

 

Terug naar 'Beplanting in de lente'