Een tuin met airco

Groen voorkomt extreme opwarming van terras en tuin en koelt zelfs je tuin! Dit filmpje toont een gemeenschappelijke en klimaatbewuste inspiratietuin op Batibouw 2020 en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer.

 

Schaduwbomen

Onder schaduwbomen is het steeds enkele graden koeler dan in volle zon. Het komt niet alleen doordat de kruin net als een parasol of zeil schaduw rondstrooit, maar ook en vooral omdat de boom door het verdampen van vocht de warme lucht omhoog dwingt en onderaan koelere lucht aanzuigt. Nu we op weg zijn naar een steeds warmer klimaat is dit een echte aanrader. Een boomverzorger zorgt voor een perfect onderhoud zodat je nog jaren in de schaduw kan genieten.

Een schaduwboom beschermt ook tegen schadelijke UV-stralen. Afhankelijk van de dichtheid van de kruin hebben planten een beschermingsfactor 4+ tot 20+. Van zonnecrèmes weet u dat elke eenheid van deze UPF-factor staat voor 5 minuten bescherming. Verbrand uw huid onbeschermd na 5 minuten zon, dan zit u onder een boom 20 tot 100 minuten veilig.

bron: Veilig van de zon genieten, UV-bescherming met textiel, uitgegeven door Secretariaat van de internationale vereniging voor toegepaste uv-bescherming - Sekretariat der Internationalen Prüfgemeinschaft für angewandten UV-Schutz, c/o HOHENSTEIN GROUP

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Gemeenschappelijke inspiratietuin op Batibouw 2020. Onder schaduwbomen is het steeds enkele graden koeler dan in volle zon.

Groenluifels

Wat kan met schaduwbomen kan ook met andere tuinplanten. Klim- en leiplanten bijvoorbeeld. Op het beeld hieronder zie je Toscaanse jasmijn (Trachelosperum jasminoides) en klimop (Hedera helix) langs stalen kabels die pergolagewijs aan de muur gemonteerd. Ze vormen een heuse groenluifel die zorgt voor schaduw. Dat is niet alleen aangenaam op het terras, maar voorkomt tegelijk dat sterke zon de temperatuur in de woning extreem hoog laat oplopen.

Toscaanse jasmijn (Trachelosperum jasminoides) en klimop (Hedera helix) langs stalen kabels die pergolagewijs aan de muur gemonteerd. Ze vormen een heuse groenluifel die zorgt voor schaduw.

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Klim- en leiplanten worden langs stalen kabels aan de muur gemonteerd als levende bron van schaduw.

Koele muren

Harde huisgevels vangen zonnewarmte, bufferen die en stralen die zowel overdag als ’s nachts terug uit. Tijdens hittedagen -en hun aantal neemt door het wijzigende klimaat elk jaar toe - is dat allesbehalve een meenemer. Groene tuinplanten kunnen gevels koel houden. Met hun bladeren vangen ze de warmte op en sturen ze terug de lucht in, gekoeld met het vocht dat ze ineens mee verdampen. Tegelijk blijft er tussen muur en bladeren altijd een isolerend luchtlaagje. Het is ineens een ideale nest- en schuilplaats voor de mooiste tuinvogels.

Laat je tuinaannemer de beste groenaankleding kiezen in functie van plaats en ruimte. Hij heeft voor alles en overal een oplossing. Klimplanten ‘plakken’ tegen de muur en zoeken zelf hun weg omhoog. Leiplanten hebben een steuntje nodig. Meestal is dat een draadconstructie. Tuinplanten kunnen echter evengoed in een combinatie van boven -en naast elkaar geplaatste bloembakken groeien of in een heuse verticale tuin. Laat je tuinaannemer voor dat laatste zeker afspreken met je architect of bouwaannemer. Het groen kan daardoor in de plaats komen van dure gevelstenen!

Denk bij gevelgroen niet alleen aan sierplanten. Ook bij groenten en fruit zijn er heel wat klimmers en leiplanten, van pronkbonen en meloenen tot leifruit toe. Lager blijvende groenten kunnen dan weer perfect in bloembakcombinaties en verticale tuinen groeien.

Laat je tuinaannemer voor dat laatste zeker afspreken met je architect of bouwaannemer. Het groen kan daardoor in de plaats komen van dure gevelstenen!

Architecturaal ook sterk en een absolute blikvanger in moderne tuinen is een moswand of mosmuur. De hele muur hoeft er zelfs niet mee aangekleed. Hang eventueel mospanelen als schilderijen op om de ergste zonne-opwarming tegen te gaan. Outdoor-moswanden kunnen tegen regen, vocht en temperatuurschommelingen.

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Architecturaal ook sterk en een absolute blikvanger in moderne tuinen is een moswand of mosmuur. De hele muur hoeft er zelfs niet mee aangekleed.

Klimaatvriendelijke verharding

Beperk het gebruik van verhardingsmaterialen. Kies voor tegels in een zachte kleur. Dat geeft rust aan de ogen, laat groen en planten eens zo goed tot hun recht komen én -minstens even belangrijk- met een lichte kleur vangen en cumuleren stenen en tegels minder warmte dan hun donkergekleurde soortgenoten. Hier blijft het koel! Toch blijft de regel hoe minder hoe beter, want dan is er meer ruimte voor groen, voor koeling door tuinplanten en natuurlijk ook met mogelijkheid tot infiltratie van regenwater. De oppervlakte aan verharding is dan ook niet groter dan nodig voor een optimaal tuingenot.

Toch blijft de regel hoe minder hoe beter, want dan is er meer ruimte voor groen, voor koeling door tuinplanten en natuurlijk ook met mogelijkheid tot infiltratie van regenwater.

 

Vind hier een tuinaannemer of boomverzorger in je buurt >>

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Voor alles wat buiten is koos de tuinaannemer voor tegels in een zachte kleur