Genieten van wabi sabi

Een tuin is leven, met combinaties van pure perfectie en spontane imperfectie.

Wabi-sabi is zo Japans als het klinkt. Vanuit een Boeddhistische achtergrond verwijst het naar het vrede nemen, zelfs op prijs stellen van vergankelijkheid en imperfectie. Een plantje dat niet doet wat je wil, een onkruid dat fier zijn bloempje op steekt tussen planten, een plukje mos op een steen … het hoort allemaal bij de spontane natuurlijkheid en schoonheid van een tuin.

Dit filmpje toont een gemeenschappelijke en klimaatbewuste inspiratietuin op Batibouw 2020 en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer.

 

Gemakkelijk onderhoud

In cogardening wordt niemand opgezadeld met lastig en veel tuinonderhoud. De tuin is zo opgebouwd dat hij zichzelf grotendeels op orde houdt. De tuinaannemer kiest planten die geschikt zijn voor het nieuwe klimaat, sterk zijn tegen ziekten en insecten en zelden in vorm en uitzicht bijgestuurd moeten worden. De keuze voor deze planten doet geen afbreuk aan mooi uitzicht, kleurige bloemen en boeiende smaak- en geurervaringen.

De planten voelen zich bovendien goed bij elkaar. Omdat ze dicht bij elkaar staan (en door het gebruik van mulch) geven ze onkruid amper kans én zijn ze goed gewapend tegen droogte. Ze blijven echter deel van de natuur. Hun gedrag is dus onvoorspelbaar. Maar dat zorgt net voor meerwaarde. Perfectie en imperfectie combineren meesterlijk!

De keuze voor deze planten doet geen afbreuk aan mooi uitzicht, kleurige bloemen en boeiende smaak- en geurervaringen.

Als er één must is in de tuin, dan is het wel kort gemaaid gras. Het gazon vormt namelijk de speelplek voor de kinderen, de plek om een zetel op te schuiven, eventueel zelfs een buurtfeestje op te houden. Geen kandidaatmaaier onder de tuinbezitters? Een robotmaaier houdt het gazon kort, incluis boordjes. Vandaar hier geen opstaande randjes, maar wel gras dat naadloos aansluit op de verharding.

Kunstgras is ook een optie, maar gaat niet voor de natuurlijkheid die je in eigen tuin graag uitrolt. In deze inspiratietuin gerealiseerd op Batibouw 2020, kon de tuinaannemer echter niet anders. Een levende grasmat zou al na één beursdag met duizenden bezoekers al zijn charme en kleur verliezen.

Een robotmaaier houdt het gazon kort, incluis boordjes. Vandaar hier geen opstaande randjes, maar wel gras dat naadloos aansluit op de verharding.

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
De keuze voor deze planten doet geen afbreuk aan mooi uitzicht, kleurige bloemen en boeiende smaak- en geurervaringen.

Tuingenieten primeert

Zet je als bewoner een stap weg van de eigen achterdeur dan zit je op je eigen persoonlijke buitenleefruimte, op jouw terras. De privacy van en naar de buren zal de komende zomer flink wat sterker zijn. De Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) en klimop (Hedera helix) moeten en zullen de komende maanden in volume toenemen.

Elk terras is aangekleed naar smaak van de eigenaar. Alle meubilair is bovendien verplaatsbaar. Je kan ze over de terrassen en de tuin heen verplaatsen, ze bij elkaar schuiven voor een gezellig avondje met de buren of ze lenen om een eigen, groter familie- of vriendenfeestje te organiseren. Op tuingenieten staat geen rem.

Dat tuingenieten is vanzelfsprekend niet voorbehouden aan het eigen terras. De gemeenschappelijke ruimte kan en mag bij cogardening door iedereen gebruikt worden. Om dat te benadrukken zijn er vaste zitjes, een speeltoestel, de barbecue en een gezellige feesttafel onder dak en natuurlijk hoekjes en perken met tuinplanten die vragen om van dichtbij ontdekt te worden.

De gemeenschappelijke ruimte kan en mag bij cogardening door iedereen gebruikt worden. Om dat te benadrukken zijn er vaste zitjes, een speeltoestel, de barbecue en een gezellige feesttafel onder dak en natuurlijk hoekjes en perken met tuinplanten die vragen om van dichtbij ontdekt te worden.

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing