Groene gezelligheid

Tuinplanten gaan voor meer dan vorm en kleur. Ze zorgen even graag voor schaduw en culinair genieten. Dit filmpje toont een gemeenschappelijke en klimaatbewuste inspiratietuin op Batibouw 2020 en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer.

 

Kleurrijke planten

Cogardening verplicht niet tot gebruik van standaard tuinplanten. Bij tuingenieten hoort dat elke eigenaar zijn eigen favoriete planten kiest voor aankleding van de border rond en bij zijn privéterras. De tuinaannemer geeft ze een ideale start met passende grondverbetering en in ideale combinaties. De perkjes op het centrale tuindeel voorziet hij van een passend en bijhorend sassortiment dat in stijl en smaak aansluit bij de particuliere perkjes.

Veel van de tuinplanten gaan voor kleur én aangename geur. Het garandeert extra bekoorlijkheid en charme en dat doorheen de seizoenen, van vroege voorjaar tot late najaar

Helleborus
Helleborus of kerstroos, een typische winterbloeier

Heerlijke schaduwboom

Malus everst of sierappel
Malus evereste of sierappel

Zonder de tuin in een bos te veranderen, zorgen schaduwbomen in deze tuin voor koelte. Ze zijn er meerstammige exemplaren: een kweepeer (Cydonia oblonga), een sierappel (Malus ‘Evereste’) en een pijnboom (Pinus sylvestris) gaan met hun stammencombinatie het jaarrond voor extra bekoorlijkheid zorgen en creëren ineens een extra beschut gevoel op en rond elk terras.

Laat de bomen strategisch inplanten door een tuinaannemer of boomverzorger. ’s Zomers filteren ze met hun bladeren de brandende zon. De ochtend- en avondzon laten ze echter wel tot in de woningen schijnen. Eens een maatje groter zullen de schaduwbomen ook als airco fungeren. Samen met het vocht dat ze via hun bladeren verdampen stuwen ze warme lucht omhoog en zuigen ze tegelijk -en met meerwaarde voor de tuinbewoners- laag tegen de grond koele lucht aan. Vergelijk het met een airco. Bomen werken echter gratis!

Tip: laat een boom in een bak op wieltjes planten. Naargelang stand van de zon en/of gebruik van het terras of verharding kan hij dichterbij of verderaf gerold om een maximum aan schaduw te geven en koelte te creëren.

Denk voor de verzorging van je bomen ook aan een professionele boomverzorger.

Samen met het vocht dat ze via hun bladeren verdampen stuwen bomen warme lucht omhoog en zuigen ze tegelijk -en met meerwaarde voor de tuinbewoners- laag tegen de grond koele lucht aan.

Lekker en mooi

Kruiden en groenten hoeven in bekoorlijkheid zelden onder te doen voor andere planten. Afhankelijk van het seizoen wisselen radijsjes, sla en erwten af met rode biet en bloemkool. In een kruidenhoekje zijn tijm (Thymus), rozemarijn (Rosmarinus) heuse blijvers. Denk ook aan peterselie (Petroselinum crispum) en Allium of sierui. In de zomer komen er regelmatig ook potjes basilicum en munt bij. Kwestie van vakantiegeur en -smaak op tafel te brengen.

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
In de tuin worden tegels weggelaten. De onverharde oppervlakte doet dienst als kruidentuintje

Ook 's avonds mooi

Op tuingenieten mag geen einduur staan. Zeker niet op gezellige avonden. Zorg daarom voor sfeer- en functionele verlichting. De bewoner zelf schakelt ze in, uit of in gepaste intensiteit. Energiezuinig en duurzaam als deze Ledverlichting is gebruiken enkele bewoners ze als alternatief voor het dichttrekken van gordijnen. Spaarzaam verlicht oogt hun terras zelfs op de meest donkere nacht sfeervol en charmant en breidt het een verlengstuk aan de woning binnen.

Ook de gemeenschappelijke ruimtes, overdekt terras en barbecueruimte kregen in deze inspiratietuin passende verlichting. Ze worden apart aangestuurd. Naargelang plek en gebruik gebeurt dat door middel van een gewone aan-/uitschakelaar, een tijd- of schemerschakelaar en/of bewegingsmelder.

 

Vind hier een tuinaannemer of boomverzorger in je buurt >>

 

Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing
Inspiratietuin Batibouw 2020 - Cohousing