Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogteresistente tuinen: tips en planten

Planten die afzien van droogte? In een tuin die door een tuinaannemer gerealiseerd werd, gebeurt dit niet. Hij kiest namelijk de juiste planten en weet ze te verwennen zodat ze ook tijdens de warmste dagen hun bloemen fier rechtop houden en gezond blijven.

Droogte tot in de grond weggewerkt

Een goede grondvoorbereiding is de sterkmaker van elke tuin die mooi is én blijft tijdens een langere droogteperiode. Een tuinaannemer zet daar dan ook sterk op in. Afhankelijk van waar je woont en de kwaliteit van de tuingrond, werkt hij er compost, turf of andere grondverbeteringsmiddelen onder, net als meststof op maat.

Met steeds meer en langere droogteperiodes op komst, afgewisseld met af en toe een fikse bui, mengt hij ook waterbufferende gelkorrels onder de grond. Dat zijn polymeren die water opzuigen en vasthouden tot jouw planten er nood aan hebben en dat gedurende verschillende jaren.

Een goede grondvoorbereiding is de sterkmaker van elke tuin die mooi is én blijft tijdens een langere droogteperiode. Een tuinaannemer zet daar dan ook sterk op in.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Regenwater tegen droogte

Met een watergeefsysteem met boven- of ondergrondse waterverdeling, van druppeldarm tot sproeiers, laat de tuinaannemer je zelf, wanneer je wil, voor regenmaker spelen. Je tuinaannemer werkt daarvoor een oplossing op maat uit.

Er is veel kans dat hij je voorstelt om vooral regenwater te gebruiken. Het is natuurlijk water én bovendien gratis, op voorwaarde dat je het opvangt op de daken van je woning, garage of bijgebouwen. Grondwater is een tweede optie, maar moet vooraf toch even onderzocht worden op beschikbaarheid en kwaliteit.

 Bufferbekken voor waterinfiltratie - Bron: www.graf-water.com

Bufferbekken voor waterinfiltratie - Bron: www.graf-water.com

Elke druppel telt

Water dat op de oprit, tuinpaden en terrassen valt, is even waardevol als dakwater maar moeilijk te stockeren in reservoirs voor later gebruik. De tuinaannemer gidst het daarom naar ingegraven infiltratieputten. Zo bescherm je je planten tegen droogte en verbeter je het algemene welzijn van je tuin.

Vanuit de putten verdeelt het water zich in de bodem en dringt het mogelijk zelfs door richting grondwater, waarna planten en dan vooral struiken en bomen het via capillaire werking opzuigen en opnemen in hun sapstroom.

Water dat op de oprit, tuinpaden en terrassen valt, is even waardevol als dakwater maar moeilijk te stockeren in reservoirs voor later gebruik.

 Infiltratiesysteem - Bron: en.graf.info

Infiltratiesysteem - Bron: en.graf.info

De sterkste planten tegen droogte

Verwend met zoveel maatregelen tegen droogte zal het merendeel van jouw droomplanten een plek kunnen krijgen in de tuin. Hier en daar zal echter wel een uitzondering voorkomen. Tuinaannemers kennen de sterke en zwakke kanten van planten en kunnen je zo alternatieven voorstellen.

Tuinaannemers kennen de sterke en zwakke kanten van planten en kunnen je zo alternatieven voorstellen.

Droogtepreventie bij plantenborders

Jouw tuinaannemer: tuinpartner voor altijd

Met deze maatregelen komt jouw tuin goed uit de startblokken. Het eerste jaar heeft hij echter nog wat hulp nodig. Een mulchlaagje tussen de planten is zo’n hulpje, want dat houdt de grond en de wortels koel en stimuleert een gezonde groei.

Indien gewenst kan de tuinaannemer je planten in hun eerste groei begeleiden. Ook de nazorg kan je aan hem overlaten zodat jouw tuin zich ontwikkelt tot een sterke tuin die elke dag opnieuw uitnodigt tot genieten, ook tijdens droogte en extreem warm weer!

Indien gewenst kan de tuinaannemer je planten in hun eerste groei begeleiden.