Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuin met lichte zandgrond

Giet water over tuinaarde. Stroomt het water er onderaan zo uit, dan is het zure zandgrond. Kies voor je tuin planten die weinig water nodig hebben of met hun breed vertakte wortels erin slagen voldoende vocht te verzamelen voor een gezonde groei.

Heideplanten doen het hier uitstekend, net als de meeste siergrassen en coniferen. Erica, Calluna, azalea, rododendron, camelia, enkianthus, … hebben een voorkeur voor zure zandgrond! Daarom dat de tuinaannemer turf in hun plantgat onderwerkt en jaarlijks wat zuurwerkende (heide-)meststof adviseert.

Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

Sterke opvuller

Sierlijk en sterk gras waar je erg gemakkelijk grotere ruimtes mee vult. Je hebt zelfs geen andere grassen nodig om een heuse grassenborder te maken. ‘Hameln’ houdt het met zijn 60 cm op ideale tuinhoogte. Vanaf de zomer komen daar charmant overhangende bloeistengels bij.

Kleurenwissel

In voorjaar en zomer is het gras frisgroen, in de herfst kleurt het geel tot het in winterrust gaat. Het blijft echter stevig in model en houdt zo de tuin mooi gevuld tot bij het begin van de lente. Knip de planten in februari -maart laag af tegen de grond af, kwestie van nieuw groen alle ruimte te geven.

Extra kleur

Lampenpoetsersgras heeft niet echt gezelschap nodig, maar kan je combineren met krokussen en blauwe druifjes. Wil je een zomers kleuraccent, plant dan ijzerkruid (Verbena bonariensis) tussen de grasplanten.

Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides)

Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides)

Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)

Rijkbloeiende hortensia

Annabelle is een tuintopper; een absoluut rijkbloeiende hortensia met bloemen van zelfs dertig centimeter doormeter, wit van kleur en zonder gevaar op verbranden door de zon. De bekoorlijkheid van Annabelle begint al vroeg in het jaar, met frisgroen blad en bloemkoppen die je week na week ziet groeien en van groen naar wit evolueren.  Vanaf augustus verliezen ze hun felheid en schakelen ze geleidelijk over naar mooie herfstmodus.

Snoeien houdt ze sterk

Annabelle mag je in het voorjaar op alle mogelijke lengtes inkorten. Snoeien op kniehoogte -zelfs met de heggenschaar-, is het best, want laat de planten sterk op eigen takken staan. Kort eventueel in mei een tweede keer in en halveer de nieuwe scheuten in lengte. Het zorgt voor meer compacte planten.

Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) => centraal bovenaan

Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) => centraal bovenaan

Lavendel (Lavendula angustifolia ‘Hidcote Blue’)

Sfeerbrenger

Het grijze blad van lavendel is een blikvanger, maar tegelijk een matchmaker tussen vaste planten en heesters. Van juni tot in augustus krijg je er schitterend mooie en geurende lichtblauwe bloempjes in ongeveer 40 cm hoge aren bovenop. Bij ‘Hidcote Blue’ zijn de bloemen intens blauw.

Altijd goed

Gebruik lavendelbloemen in de keuken. Het zijn smaakmakers! Meng ze met boter of strooi ze over een al dente spaghetti met pesto. Pluk bloemen en ‘geur’ er je huis en je slaapkamer mee op. Lavendelgeur -van verse of gedroogde bloemen- heeft een relaxerend effect. 

Lavendel is ook een sterkmaker voor biodiversiteit. De bloemen lokken flink wat vlinders en nuttige insecten naar de border. Bladluizen daarentegen blijven weg, want vinden door de sterke geur geen planten die ze kunnen lastigvallen.

Opschonen en snoeien

Knip na de zomer de droge bloemstengels weg en snoei in april meer drastisch. Elk jaar inkorten tot 10 cm boven de grond houdt lavendel compact en rijkbloeiend. 

Pachysandra (Pachysandra terminalis)

Nooit meer herfstblad

Pachysandra is een jaarrond groene bodembedekker. Hij doet het zowel in schaduw als volle zon perfect. Zijn wortels kruipen ondiep door de grond en vormen steeds nieuwe, bijkomende plantjes tot de grond helemaal dicht zit. Onkruid kan er niet doorheen. Herfstblad dat er langs boven opvalt, wordt daarentegen wel doorgelaten en verdwijnt zonder dat je zelf ook maar wat moet doen.

Wit in het voorjaar

In april – mei groeien boven aan de pachysandra-stengels witte bloemtrosjes. Ze zorgen voor een extra accent, zonder opdringerig te zijn.

Niet snoeien

Snoeien hoeft niet. Stengels die te lang worden drukken zichzelf tegen de grond. Pachysandra dat over het tuinpad of tussen andere planten groeit, mag je gelijk wanneer inkorten. 

Pachysandra (Pachysandra terminalis) => kleine blad, rechts in de tuinbak

Pachysandra (Pachysandra terminalis) => kleine blad, rechts in de tuinbak

Rotsheide (Pieris japonica ‘Forest Flame’)

Groen, rood en wit

Vergeet de Nederlandse naam en noem deze schitterende plant Pieris, kwestie van haar verleden als rotstuinplant te vergeten. Het is een blikvanger, die zowel op zijn eentje kan staan als ingepast tussen andere struiken. In het voorjaar verrast hij met helderrood nieuw blad, dat later in het jaar groen kleur. Eerst gaat de plant nog voor een massa roomwitte, zacht geurende  bloemen die flink wat vlinders en nuttige insecten lokken. In de winter houdt de plant zijn groene bladeren.

Liever bemesten dan snoeien

Pieris hoef je niet te snoeien. Stuur alleen vorm en volume bij wanneer je dat nodig vindt. Doe het best kort na de bloei. Houd Pieris in conditie met meststof voor heideplanten of strooi in het voorjaar een flinke portie turf onder de plant. 

Pennisetum alopecuroides

Pennisetum alopecuroides

Lavandula

Lavandula

Pachysandra

Pachysandra

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en Pennisetum

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en Pennisetum

Vind een tuinaannemer in je buurt.