Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuin met hoge waterstand

Is je grond ook ’s zomers op twee spades diep vochtig of komt er zelfs water in het gegraven gat gesijpeld, maak je dan nooit zorgen over gieten. Deze planten, die het in andere tuinen te droog vinden, doen het bij jou uitstekend. Toch zal je tuinaannemer de borders wellicht bolrond afwerken. Hij voorkomt hij dat er plassen ontstaan tussen de planten en de grond aan kwaliteit inboet.

Koningsvaren (Osmunda regalis)

Geen plant, wel mooie bladvormen

Varens zijn botanisch gezien geen planten, maar staan wel prachtig in de tuin. De meeste doen het uitermate goed op natte bodem, zelfs in de schaduw. Hun bijzonderheid: uitzonderlijk mooie bladvormen. Koningsvaren steelt de show, want wordt meer dan een meter hoog, zonder daarbij echt breed uit te gaan. Gebruik hem in groep voor een sterk visueel effect!

Klein houden

Wel verleid door koningsvaren, maar groeit hij wat te hoog voor jouw tuin, knip hem dan in juni laag tegen de grond af. Hij schiet terug op en houdt het dan op een bescheiden halve meter hoogte.

Decoratieve sporentakken

In tegenstelling tot de meeste andere varens, vormt koningsvaren geen sporenhoopjes (hun manier om zich te vermenigvuldigen) aan de onderzijde van bladeren. In de nazomer groeit er uit het midden van de plant een vertakte stengel (eigenlijk een getransformeerd blad) dat hun sporen draagt. Deze ‘bladstengel’ is erg decoratief, oorspronkelijk groen en later bruinzwart. In de tuin is het een extra troef, maar afsnijden en in een vaas gebruiken kan ook. 

Koningsvaren (Osmunda regalis)

Koningsvaren (Osmunda regalis)

Bolhortensia (Hydrangea macrophylla)

Pallet vol kleur en vorm

Bolhortensia’s op een vochtige plek geplant kunnen volle zon aan, zonder dat hun bladeren gaan slap hangen. Kies ze in kleur, formaat en meer nog uit een veelheid aan verschillende bloemvormen; van grote bolle bloemhoofden, tot platte schotels, planten die hun aparte bloemetjes als vuurwerk uit het bloemscherm laten springen, … De meeste soorten en selecties bloeien vanaf juli en houden hun bloemschermen tot laat in het najaar. Ze wisselen daarbij wel hun opvallende zomerkleur, voor een meer bescheiden herfsttint.

Bepaal zelf de kleur

Op zure grond kleuren bolhortenisa’s blauw; zit er kalk in de bodem dan wordt dat roze. Stuur zelf de kleur bij. Strooi in april – mei een handvol ‘blauwmaker’ of Hydrangea-meststof rond de plant.

Liever niet snoeien

Snoei bolhortensia’s liever niet. De nieuwe bloemen zitten al klaar in de dikke eindknoppen van de takken. Snoeien betekent minder, later en kleinere bloemen. Waardeloze, op de grond liggende takken mag je wel verwijderen. Haal eventueel ook wat oudere, grijsgekleurde takken weg.

‘Endless Summer’ en ‘Semperflorens’ hortensia’s zijn uitzondering op deze snoeiregel. Zij vormen pas in de loop van het jaar bloemknoppen. Je mag ze dus wel snoeien, zelfs extreem kort tegen de grond.

Bolhortensia (Hydrangea macrophylla)

Bolhortensia (Hydrangea macrophylla)

Witte kornoelje (Cornus alba)

Rood, groen of geel

Witte kornoelje bloeit wit, maar is door zijn felrode takken net dat tikje apart. Bij Cornus alba ‘Siberica’ zijn ze kersrood, bij ‘Kesselringii’ donkerrood. Liever geen rood, maar geelgroen in je tuin, ga dan voor Cornus sericea ‘Flaviamea’. Geel met rode uiteinden is dan weer de kleur van Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ en 'Winter Beauty''

Takken voor buiten en binnen

Zet de kornoelje goed zichtbaar in de border en laat ze schitteren in elk straaltje winter- en lentezon. Knip kornoeljetakken als vaasdecoratie. Snij hun stengel schuin aan en spons ze even af. Wil je dat de rode stengels een mooi frisgroen accent krijgen met jonge blaadjes, leg de takken een half uurtje voor je in een vaas schikt, in lauwwarm water.

Kleurig compact

Zorg dat de kornoeljes compact blijven en elk jaar opnieuw schitterend gekleurde takken groeien; kort ze in maart in tot ongeveer 10 cm boven de grond. 

Cornus controversa

Cornus controversa

Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum)

Vorm en kleur

Zelfs zonder snoeiwerk gaat de Japanse sneeuwbal voor sterk architecturaal vormenspel. Zijn zijtakken groeien mooi horizontaal en vormen zo boven elkaar geschikte etages. In mei wordt die bijzonderheid nog eens geaccentueerd door een veelheid aan identiek geschikte witte bloemschermen. Nog in de zomer volgen rode, later soms zwarte bessen. Ook in het najaar is deze sneeuwbal erg decoratief, want volop met herfstkleur.

Snoeien, eigenlijk nooit

Snoeien hoeft niet, tenzij er een wilde scheut dwars door alle takkenlagen heen dringt. Laat deze wilde scheut niet vertakken. Knip hem zo snel en volledig mogelijk weg.

Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum)

Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum)

Els (Alnus)

Heuse waterpomp

Er zijn maar weinig planten die zo goed met water overweg kunnen als els. Je mag ze zelf in het midden van een plas planten. Elzen zijn heuse waterpompen; ze zuigen het water op en verdampen het via hun bladeren.

Lekker voor sijsjes

Typisch voor de els zijn de propjes, precies miniatuur denappeltjes. Binnenin zitten een massa zaadjes. In de winter komen sijsjes die eruit pulken. Vogelbezoek dus gegarandeerd.

Houtleverancier

Gebruik elzen als knotboom. Ze zijn charmanter dan knotwilgen, want hebben een meer knoestige en zelfs wat grillige stam. Hun jonge takken zijn bruin en dragen dikke knoppen; kaal staan die erg decoratief in een vaas.

Elzenstammetjes zijn prima brandhout. 

Els (Alnus)

Els (Alnus)

Vind een tuinaannemer in je buurt.