Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinieren op kleigrond: tips voor zware bodems

Natte kleigrond kan je in je hand tot worstjes rollen, zonder dat ze breken. Het is vruchtbare tuingrond, dat vocht en voeding niet zomaar laat wegsijpelen. De tuinplanten laten het merken, want ze groeien er goed en gezond. Uitzondering voor heideplanten, die houden van een meer waterdoorlatende, liefst zelfs zuurdere bodem.

Na een lange droogteperiode heeft klei het wel eens moeilijk om opnieuw vocht op te nemen en is hij moeilijk te bewerken. Daarom mengt je tuinaannemer humus, compost of zelfs zand door de bovenlaag. Doe het eventueel zelf ook, jaar na jaar. Hij maakt de grond luchtiger en gemakkelijker bewerkbaar, zonder dat die zijn goede eigenschappen verliest. 

Zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’)

Uit zichzelf sterk

Rudbeckia is een sterke borderplant, met bloemen van juli tot oktober. Steunen hoeft niet; de 60 cm lange stengels van de ‘Goldsturm’ zijn sterk genoeg. De kleur van de bloem: een mooi gele rand rond een een zwart hart. ‘Little Goldstar’ wordt maar 35 cm hoog. Knip gerust snijbloemen; ze staan mooi en lang in een vaas.

Mooi zonde kleur

Ook na  de bloei slaagt de zonnehoed er in om nog lang zijn blad te houden. Tot in de winter houdt hij zijn uitgebloeide bloemstengels fier rechtop en pronkt -al of niet met een laagje rijm of sneeuw- erg mooi.

Voorjaarskuis

Knip in februari - maart alle afgestorven plantendelen weg en maak zo plaats voor nieuwe, frisgroene plantstengels en ook bloemen. 

Zonnehoed (Rudbeckia fulgida)

Zonnehoed (Rudbeckia fulgida)

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Groen en blauw

Kleine maagdenpalm maakt wieden overbodig. De plantjes gaan voor een perfect dicht groentapijt, waar onkruid niet door kan. Bloembollen als narcis tonen zich sterker en kunnen dus gecombineerd. Van februari tot mei gaat maagdenplam voor een massa zachtblauwe bloempjes die zich dicht tegen het groen aanhouden en weerwerk bieden aan het vele geel van voorjaarsbloeiers.

Vlechten met blauwe bloemen

De twijgen van maagdenpalm zijn lang en soepel; vlecht ze tot een mooie tafeldecoratie of een slinger. Vroeger werden maagdenpalmvlechten als symbool voor vriendschap en liefde gebruikt.

Snoeien met de grasmaaier

Laat maagdenpalm zijn weg banen onder struiken en bomen. Een veldje maagdenpalm dat  wat te wild is naar je zin, kortwiek je in februari. Knip kort met een heggenschaar of ga er met een grasmaaier (in zijn hoogste stand) overheen. 

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Kleine maagdenpalm (Vinca minor

Rozen (Rosa)

Spontaan gezond

Nieuwe en betere perkrozen zijn sterk tegen schimmelaantastingen als witziekte en sterroetdauw en bovendien gemakkelijk te snoeien. ‘Aspirine’ is een voorbeeld. Ze kreeg haar naam bij de 100ste verjaardag van het medicijn. Deze gemakkelijke roos bloeit wit, van juli tot oktober en heeft bij koud weer een zachtroze toets. Uitgebloeide bloemen laten spontaan hun blaadjes vallen en houden zichzelf zo steeds fris en mooi.

Alles kan

‘Aspirine’ plant je in een perk of in een border, alleen of in groep. Ze staat ook perfect achter een laag groen haagje en zelfs gebruikt als bodembedekker. Indien op stam geënt laat ‘Aspirine’ zijn takken sierlijk naar beneden hangen.

Snoeien zonder zorgen

Snoei perkrozen in april tot ongeveer 15 cm boven de grond. Perkrozen in grotere groep of als bodembedekker gebruikt kort je in met een heggenschaar. 

Rosa Schneewittchen

Rosa Schneewittchen

Sering (Syringa vulgaris)

Van pastel tot intens

Seringstruiken, zelfs de gewone, wilde seringen,  bloeien met stevige pluimen van heerlijk geurende witte, roze of paarse bloempjes. Mag het wat meer kleur of net meer pastel zijn, kies dan voor een van de vele selecties. ‘Mad Florent Stepman’ is een prachtige witte sering met roots in de Zennevalei.

Snoei snijbloemen

De plant groeit ongeveer drie meter hoog en krijgt op termijn een of meerdere flinke stam/stammen. Val je voor een  boomvorm, snoei dan van jongs af aan, overbodige zijtakjes weg.

Wil je snijbloemen van je plant met lange, rechte takken, kort dan nieuwe scheuten elk jaar grondig in. Doe dat snel na de bloei.

Sering sla je plat

Help seringen lang mooi te zijn in een vaas. Plet de onderste vijf centimeter van de tak met een tang of sla die plat met een hamer. Via de grote wonde kan de tak meer vocht opnemen dan via een normaal snijvlak. Meng zeker snijbloemenvoedsel onder het vaaswater. 

Sering (Syringa vulgaris)

Sering (Syringa vulgaris)

Haagbeuk (Carpinus betulus)

Hagen en scheervormen in alle maten

Haagbeukhagen en -scheervormen doen het perfect op zware grond en gaan voor een mooie omkadering of opdeling van je tuin, zonder daarbij veel plaats in te nemen. Een haagbeukhaag kan alle hoogtes aan van 1 tot 4 meter. Ook een haag op ‘pootjes’ kan, zij het dat je het dan een scherm van leibomen noemt.

Haagbeuk is geen beuk

Verwar niet met beuk (Fagus). Haagbeuk (Carpinus) laat zijn dor blad snel na de eerste vorst vallen. In de winter heb je dus doorzicht en extra ruimtelijkheid in je tuin. Beuk houdt zijn dor blad tot vroeg in het voorjaar en houdt de tuin gesloten. Haagbeuk is bovendien beter opgewassen tegen ziekten en plagen.

Strak in model

Hou haagbeuk mooi in model met twee scheerbeurten per jaar:  einde mei- begin juni en een herhaalbeurt in september -oktober. Ben je op perfectie gesteld, scheer dan in juli en augustus -september nog eens opdringerig opstekende twijgjes weg. 

Haagbeuk (Carpinus betulus) als boom

Haagbeuk (Carpinus betulus) als boom

Rudbeckia fulgida

Rudbeckia fulgida

Syringa vulgaris

Syringa vulgaris

Vind een tuinaannemer in je buurt.