Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse tuin: uit het land van de rijzende zon

Al jaren omschreven de bewoners hun tuin in Dilsen-Stokkem als dertien in een dozijn. Al even lang droomden ze van een tuin waarin hun Japanse bonsai ten volle tot hun recht konden komen. Met een zeer gedetailleerd moodboard voor een eigen Japanse tuin trokken ze naar tuinaannemer Johan Festjens, die al hun verwachtingen inloste en de Japanse symboliek tot leven bracht in voor-, zij- en achtertuin.

Ultiem Japans tuingevoel

In de voortuin vinden we een overgang van west naar oost. Een combinatie van gerecupereerde buxusstruiken en bodembedekkers wordt in de hoogte bijgestaan door een feestelijke boog van Albizia julibrissin. Langszij kunnen de bewoners een eerste rustmoment ervaren in de zentuin. Door middel van een grondvlak met fijn geharkte kiezelstroken en enkele karaktervolle rotsblokken komt het Japanse tuingevoel je tegemoet. Deze opstelling staat symbool voor het gevarieerde Japanse landschap, met zijn eilanden in de zee. De beplanting rondom hield Johan bewust sober door te kiezen voor opgesnoeide krentenbomen, de decoratieve bladeren van hosta in combinatie met groene bodembedekkers. De bewoners vertellen dat ze er intense rust in vinden wanneer ze het landschap opnieuw vormgeven en oneffenheden en vuil tussen de minutieus geplaatste kiezels en keien verwijderen.

Doordachte beplanting

In de achtertuin vinden we alle typische elementen van een Japanse landschapstuin. Een welkomstboom spreidt zijn tak over het pad dat om de centraal gelegen zwemvijver loopt. De bron van dit water vertrekt vanuit een waterval in het oosten. Grote en kleine keien als symbool van kracht vergezellen je langs het pad. Tevens doen enkele grotere, afgevlakte exemplaren dienst als uitstalplaats voor de diverse bonsai die de eigenaars bezitten. In het voorjaar zorgen tal van in wolk gesnoeide azalea’s voor een explosie van bloemen en kleuren in de tuin.

Voor de beplanting van de biofilter koos Johan voor Japanse irissen die met hun paarsblauwe, afgeplatte bloemen in de vroege zomer hun meest sierlijke kant tonen. In het najaar creëren de Japanse esdoorns een warm herfstgevoel. Lantaarns verlichten het pad van en naar het achterliggende theehuisje. Daarnaast, omgeven door hoge bamboestruiken, ligt een tweede zentuin. Hier wordt een buxus uit de oude tuin langzaam omgevormd tot een karaktervolle eyecatcher. In totaal besteedde Johan, samen met een stagiair, zes maanden aan het ontwerp en de aanleg van deze tuin. Zowel de plantenkeuze als het oog voor detail in de verhardingen en de aanleg van de zwemvijver getuigen van een doorgedreven vakmanschap. De eigenaars zijn hun tuinaannemer dan ook zeer dankbaar voor dit sfeervol en intiem stukje Japan in eigen tuin.

Deze tuin won goud in de categorie 'groene tuinen' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2018-2019'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Achtertuin met welkomstboom

Focus op groen

Het vraagt veel inzicht en kennis van zaken om een realistische Japanse tuin te ontwerpen en aan te leggen. Voor zijn plantenkeuze kreeg Johan van de jury een perfect rapport. Alle juryleden waren unaniem lovend over de inpassing van de planten die seizoensgetrouw een zeer eerlijk Japans tuingevoel weergeven. We geven graag uitleg bij enkele van de in deze tuin aangewende planten.

De meeste Japanse azalea’s (Azalea japonica) zijn winterhard, jaarrond groen en bloeien uitbundig in het voorjaar. De wetenschappelijke naam ‘azaleos’ betekent ‘droog’, wat vermoedelijk betrekking heeft op de houtige takken van de plant. Azalea’s houden van een goeddoorlatende, zurige grond. Er bestaan meer dan 150 variëteiten, van klein- tot grootbloemig en enkel- of dubbelbloemig, en in kleur variërend van wit tot paarsrood. Ideaal voor een Japanse sfeer in de tuin.

Wie Japan zegt, zegt bamboe. Toen bamboe pas geïntroduceerd werd in onze contreien, was er nog te weinig geweten of te luttele aandacht voor hun groeikracht. Tegenwoordig weten plantentelers je zeer goed te vertellen welke bamboesoorten woekeren en welke niet. In deze tuin koos Johan voor diverse bamboevariëteiten die hij van een goede rizoombarrière voorzag. Iedereen wil toch graag zijn buren te vriend houden, niet?

Phyllostachys aureosulcata of reuzenbamboe is een grote wintergroene bamboesoort die tot acht meter hoog kan worden. Deze soort groeit bossig en draagt lancetvormige lichtgroene bladeren, gecombineerd met helder- tot okerkleurige halmen. Deze bamboe woekert fel en wordt dus best gecombineerd met een wortelbegrenzer. Reuzenbamboe kan zowel als haagplant of als solitair worden aangeplant.

Links: Phyllostachys aureosulcata of reuzenbamboe

Phyllostachys nigra of zwarte bamboe heeft, zoals de naam al laat vermoeden, pikzwarte stengels die mooi in contrast staan met het frisgroene bamboeblad. Deze woekeraar groeit snel en wordt tot zes meter hoog. Om de stengel nog meer in de aandacht te zetten, kan je de onderste bladeren verwijderen. Zwarte bamboe groeit zowel in zon als in halfschaduw en verkiest een lichtvochtige grond.

Phyllostachis vivax ‘Huangwenzhu’ is een woekerende reuzenbamboesoort met een zeer mooie tekening op de stengels. Tussen de knopen zijn deze afwisselend glanzend groen en goudgeel gestreept. Deze bamboesoort kan tot twaalf meter hoog worden en neemt wel wat plaats in beslag. Let wel: in het eerste jaar na aanplant geef je best regelmatig water.

Achteraan: Phyllostachis vivax ‘Huangwenzhu’ | Rechts: Krentenboom (Amelanchier lamarckii) | Hosta in combinatie met groene bodembedekkers
Image
Uit het land van de rijzende zon
Image
Uit het land van de rijzende zon
Image
Uit het land van de rijzende zon
Image
Uit het land van de rijzende zon
Image
Uit het land van de rijzende zon
Image
Uit het land van de rijzende zon