Overslaan en naar de inhoud gaan

Behaaglijke landschapstuin

Alle verhardingen waren reeds uitbesteed toen tuinaannemer Wim Landerloos de vraag kreeg om de groenaanleg in de tuin voor zijn rekening te nemen. Wim kweet zich uitstekend van zijn taak. Hij verrijkte de bodem waar nodig, zaaide wijdse grasvlaktes en ging met geometrische precisie te werk bij het planten van hagen en bomen. Tot voldoening van de tuineigenaar houdt hij de tuin jaarlijks in optima forma.

De nadruk op groen

De hoofdkleur in deze landschapstuin is groen. Zo ver het oog reikt, strekt zich een biljartglad grasperk over meerdere tuinkamers. Enkele robotmaaiers zwerven als bezige bijen over de grasvlakte. Kunstig gesnoeide beuken op stam en lagere taxus- en beukenhagen wisselen elkaar af in een natuurlijk ritme. Tegen de tuingrens pronken gevariëerde struikmassieven met hun verscheidenheid aan bladvormen. Centraal achteraan geniet een majestueuze mammoetboom (Sequioadendron giganteum) van alle aandacht. Meerdere keren per jaar snoeit Wim de jonge loten van de hoge beukenhagen. Ook de accolades van taxus, buxusbollen en lagere beukenhagen ontsnappen niet aan zijn vlijmscherpe messen.

Strak, modern maar bovenal rustgevend

Vanaf het terras vormt een klinkerpad een tweede zichtas tot diep in de tuin. Langszij mag een ruime variatie aan klimrozen een houten pergola met bloemen en geuren in de kijker zetten. Rechts achteraan koos de bewoner voor een strakke boomgaard met tal van appel-, kers- en pruimvariëteiten. Dankzij de goede zorgen van Wim oogt de tuin strak en modern, maar bovenal rustgevend.

Met liefde voor groen

Deze eigenaar houdt van bomen die je niet in elke tuin terugvindt. Het zijn dan ook stuk voor stuk uit de kluiten gewassen exemplaren die de nodige ruimte vereisen. Ons oog viel o.a. op een stevige Sequioadendron giganteum. De Nederlandse naam ‘mammoetboom’ heeft hij te danken aan de enorme omvang die deze naaldboom kan bereiken. In Californië staan de grootste en oudste Sequioadendrons. Eentje meet maar liefst 83 meter hoog, heeft een stamomtrek van 24 meter en wordt geschat 2000 à 3000 jaar oud te zijn. Mocht hij ooit tegen de grond gaan, wat door zijn kegelvormige opbouw zeer uitzonderlijk is, dan zou hij ongeveer 2145 ton hout opleveren. Maar dat is van mindere kwaliteit. Dankzij zijn dikke roodbruine bast kan hij bosbranden weerstaan. Die is dan weer niet zo stevig, want bij grote exemplaren kan je met de vuist de bast inbeuken, vandaar ook zijn bijnaam ‘boksboom’. De Sequioadendron is eenhuizig, dat wil zeggen dat deze altijd groene naaldboom zowel mannelijke als vrouwelijke vruchten draagt. Er bestaat ook een cultivar voor kleinere tuinen: Sequioadendron giganteum ‘Pygmaeum’. Deze bossige naaldboom wordt slechts twee meter hoog.

In onze contreien wordt de wimperlinde (Tilia henryana) hooguit tien meter groot. In het land van oorsprong China kan hij tot 25 meter hoog reiken en groeit hij meestal meerstammig uit. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan de ‘bewimperde’ met naaldvormige tandjes bezette gezaagde bladeren die bronskleurig uitlopen en net zoals de twijgen donsachtig behaard zijn.

Deze boom verkiest een warme en zonnige standplaats, want als jonge plant is hij nogal vorstgevoelig. Vooral bij imkers is de wimperlinde graag gezien, want het is een echte bijenplant. De opvallende geelwitte bloemen hangen in trossen aan de takken en verspreiden een honingzoete geur. de In tegenstelling tot de kleinbladige winterlinde (Tilia cordata), de grootbladige zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een kruising van beide voorgaande de Hollandse linde (Tilia europaea) wordt de wimperlinde veel minder door bladluizen bezocht waardoor er geen plakkerige ‘honingdauw’ (d.i. uitwerpselen van bladluizen) afdruipt.

Mocht je nog op zoek zijn naar een middelgrote boom (tot zes meter hoog) die bloeit op momenten dat je geen bloeiende bomen meer verwacht, dan is Koelreuteria paniculata een goeie eerste keus. De Chinese vernisboom, koelruit, lampionboom of gele zeepboom tooit zich diep in de zomer met grote pluimen met gele bloempjes. Nadien verblijdt deze plant je met zeer decoratieve, lampionvormige zaaddoosjes. Naast de opvallende bloeiwijze heeft deze boom ook prachtig samengestelde bladeren die in een vroeg stadium roodachtig zijn en naarmate de herfst intreedt citroengeel kleuren. In boomkwekerijen bieden ze naast hoogstammen ook meerstammige exemplaren aan, maar deze worden minder hoog. Koelreuteria verkiest een zonnige, licht beschutte standplaats en een goed doorlatende bodem. Je kan hem beter niet snoeien. Dat komt omdat de takken een sponsachtig merg bevatten dat bij beschadiging kan aangetast worden door koraalzwam. Indien snoei zich toch opdringt, moet je de wonde goed behandelen met afdekbalsem.

Naast de vaste plantenborden troffen we ook een exemplaar van Morus platanifolia oftewel de moerbei. Deze boom is de laatste jaren aan het herleven in de Vlaamse tuinen. Hij is dan ook zeer veelzijdig en kan gebruikt worden als struik, als half- of hoogstam of als leiboom. De boom groeit redelijk traag en vraagt een zonnige, ietwat beschutte standplaats. De twijgen zijn grijsgroen en behaard, dit in tegensteling tot de zwarte moerbei (Morus nigra) die geelgroene, onbehaarde twijgen draagt. De eetbare vruchten zijn niet zo lang houdbaar, kwetsen snel en kunnen diepe vlekken maken in de bestrating. De moerbei is een struise boom die tot 15 meter hoog kan worden en in de breedte makkelijk zes à zeven meter kan innemen.

In elke tuin zouden hortensia’s moeten staan. Je vindt exemplaren voor grote en kleine tuinen en, mits de grond voldoende voedzaam en vochtig is, geniet je een zomer lang van de prachtige bloemschermen. Deze zijn zelfs in het najaar en in de winter zeer decoratief. In deze tuin troffen we een grote border van Hydrangea macrophylla ‘Lanarth White’. Deze niet al te hoge hortensia is een Tellerhybride van Hydrangea macrophylla en draagt sneeuwwitte, schermvormige bloemen. De witte, steriele randbloemen zijn stervormig en omringen de minder opvallende fertiele bloemen. Op een zure grond kunnen ze lichtblauw verkleuren. De plant bloeit van juli tot september.

Deze tuin won brons in de categorie 'groen kleurt' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2015-2016'.

HIGHLIGHT:
‘Een tuin betekent voor mij bomen. Ze zijn de stille getuigen van de grootsheid van de natuur.’

Wim Landerloos tuinarchitectuur
Wim Landerloos
Bosstraat 3A
B-3350 Linter
M +32 477 30 93 23
info [at] wimlanderloos.be
Ontwerp: Ronny Nulens

Vind een tuinaannemer in je buurt.