Overslaan en naar de inhoud gaan

Een tuin die je omhelst

Gecharmeerd door wat tuinaannemer Jeroen Verheyen in de tuin van haar ouders verrichtte, vroeg ze hem om ook haar langgerekte, smalle tuin een nieuwe groene adem in te blazen. Jeroen bekeek het oude grasperk, de verwilderde struiken en oude spar in haar tuin en besliste om het over een totaal andere boeg te gooien. Met zijn ontwerp gaf hij de tuin een nieuwe dynamiek die als het ware de woning groen omarmt.

Kindvriendelijkheid bovenal

Bij het ontwerp gaf de eigenares Jeroen carte blanche. De enige vereiste was dat ze vanaf de woning nog een oogje in het zeil kon houden wanneer de kinderen in de tuin spelen. Mooi meegenomen in dit verhaal is ook dat er een goede band is met de oudere buurvrouw. Via een opening achterin de haag kunnen ze in haar tuin nog volop ravotten en spelen op de schommel.

Halfopen tuinkamers met eigen karakter

Jeroen besloot om meer beweging in de tuin te brengen door halfhoge ronde buxushagen om en om te plaatsen. Zo ontstaan halfopen kamers met elk een eigen karakter. Een grijsbruin klinkerpad vertrekt vanaf de woning en daalt langs enkele grastreden dieper in de tuin. De halfopen tuinkamers herbergen o.a. een gracieuze heuvel van siergrassen en een extra zonneterras.

Halfhoge ronde buxushagen golvend langs een grijsbruin klinkerpad

Speelse boomhut en klein grasperk voor de kinderen

Achterin, aan de voet van de stemmige boomhut kregen de kinderen een klein grasperk om te ravotten én een speelse boomhut die stevig rond een oude spar is opgebouwd. ’s Avonds kunnen de eigenaars met een druk op de knop de tuin omtoveren tot een feeëriek lichtspel, want de stammen van zowel magnolia, esdoorn en sierpruim zijn voorzien van accentverlichting. De eigenares geeft grif toe dat ze geen groene vingers heeft, maar geen nood: Jeroens deskundige handen zorgen jaarrond voor een frisgroen en gezond resultaat.

De Buxus 2.0 - geef hem een kans in jouw tuin met behulp van een erkende tuinaannemer

In deze tuin staan de buxusstruiken en -hagen er lentefris en uiterst gezond bij. Jeroen doet er dan ook alles aan om zowel schimmelziektes als vraatzucht van de buxusmot te voorkomen. Dat zijn inspanningen lonen, toont deze tuin ten volle. Vele tuineigenaars hebben echter de voorbije jaren massaal hun buxusplanten gerooid. Door de gevreesde schimmelziekte kwijnden vele buxusplanten weg. Nadien volgde een rush van de buxusmot, waarvan de rupsen op zeer korte tijd de plant kaal konden vreten. De buxusstruik die ooit zo populair was en massaal werd aangeplant in de Vlaamse tuinen, boette stevig in aan populariteit. Toch is er licht aan het eind van de tunnel.

Sinds dit najaar bestaan er buxusvariëteiten die resistent zijn voor de schimmelziekte. Met gerichte veredelingsprogramma’s werden hybride planten gecreëerd die niet ten onder gaan aan deze ziekte. Ook de buxusmot is perfect te bestrijden. Er bestaan op de markt zowel chemische als biologische producten met een lange nawerking. De biologische bestrijdingsmiddelen zijn op basis van spinosad (o.a. Conserve en Tracer) en worden toegelaten in de bioteelt. Ze zijn ongevaarlijk voor het milieu, maar moeten op het juiste moment worden toegepast en daar weet een stielman als Jeroen Verheyen alles van.

De buxusmot kent jaarlijks twee generaties. De rupsen vertonen veel vraat in de maanden april en juli. Een behandeling van de plant in een vroeg stadium zorgt voor veel minder schade. Een buxusplant die toch aangevreten wordt door rupsen, mag dan wel zeer troosteloos ogen, maar heeft een zeer sterk recuperatievermogen. Na acht weken zul je zien dat de plant opnieuw frisgroen uitloopt. Natuurlijk is het dan best om een tweede vraatgolf van de buxusmotrups te voorkomen.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Een erkende tuinaannemer beschikt ook over een breder pakket van chemische bestrijdingsmiddelen waar vooral de producten Runner en Steward bij de beste behoren. Feromoonvallen kan je gebruiken om de aanwezigheid van de buxusmot beter waar te nemen. Als bestrijding zijn deze vallen nutteloos omdat slechts een klein gedeelte van de mannetjes wordt gevangen. Enkele studies laten concluderen dat zowel biologische als chemische rupsbestrijdingsmiddelen ongevaarlijk zijn voor vogels.

De buxus is een prachtige en veelzijdige plant die zeker zijn plaats verdient in het Vlaamse tuinlandschap. Met een dosis gezond verstand en een correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen we een eind maken aan de opmars en invasie van de buxusmot. Dit project bewijst dat het kan! (met medewerking van D. Hermans van buxuskwekerij Herplant)

Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst
Een tuin die je omhelst