Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene make-over: voortuin-inspiratie

Sommigen beschouwen de voortuin als het visitekaartje van hun woning. In Elversele was dat visitekaartje aan een herdruk toe. Het grasperk miste grandeur en de haagplanten boden geen meerwaarde. Voor een groene make-over contacteerden de bewoners tuinaannemer Tom Thomas. Dat resulteerde in een vernieuwde zithoek en een natuurrijke voortuin die menig jaloerse blik steelt.

Een voortuin om 'u' tegen te zeggen

In de voortuin maakte Tom de verharding ondergeschikt aan de beplanting. Er loopt een strak functioneel pad in blauwe hardsteen van straat naar voordeur, maar het zijn de planten links en rechts van het pad die met alle aandacht gaan lopen. De voortuin houdt het midden tussen een weelderige prairietuin en een landelijke stadstuin.

Links: Salvia nemorosa 'Mainacht', rechts: Hakonechloa macra met achterin Buxus

Verzonken zithoek in de voortuin

Snoeivormen van buxus zorgen voor wintergroene oriëntatiepunten tussen de zomers weelderig bloeiende vaste planten. In de hoogte spreiden enkele solitaire bomen hun sierlijke takken over de voortuin. Omdat de bewoners klaagden over de weinige zitplek in de achtertuin, besloot Tom om een deel van de voortuin in te palmen met een verzonken zithoek. Deze gaat verborgen achter een hoge houten schutting die een hapje neemt uit de oorspronkelijke voortuin. Via enkele speelse raampjes in het houtwerk houden de bewoners contact met de buitenwereld.

Verzonken zithoek

Tom kleedde de zithoek aan met blauwe hardsteen en verhoogde plantbakken tegen de zijkanten. Bamboe en diverse schaduwplanten gedijen hier goed. Tom gaf hier zijn groene visitekaartje af en toonde dat hij met enkele slimme ingrepen ook de tuinbeleving van de bewoners naar een hoger elan kan stuwen.

Acer palmatum ‘Sangokaku’

Focus op groen

Bij het zien van deze voortuin kregen we een prairiegevoel. Dat komt door de bloemrijke en natuurlijke uitstraling van de gekozen beplanting. Het oogde zelfs een beetje wild, maar wees gerust dat Tom zeer doordacht zijn planten koos. We halen er enkele uitblinkers uit die we hieronder verder toelichten.

Sophora japonica of de Japanse honingboom of pagodenboom komt oorspronkelijk uit Azië, waar hij populair is als tempelboom. Hij is familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae) en bloeit in volle zomertijd. Je moet wel even geduld hebben voordat deze boom een eerste keer bloeit, want dat kan gemakkelijk tien jaar duren. De geelwitte hangende trosbloemen zijn een streling voor het oog. De bladeren hebben een korte steel en zijn oneven generfd. Ze variëren in vorm van eirond tot langwerpig met een stekelig uiteinde. De donkergroene bladeren worden gelig in de herfst. De grijsgroene bast vertoont na verloop van jaren karakteristieke scheuren.

Sophora japonica of de Japanse honingboom of pagodenboom

Astilboides tabularis is een uitstekende plant voor een niet te droge plek in halfschaduw. Hij groeit uit ondergrondse wortelstokken en wordt tot anderhalve meter hoog. Astilboides is de ideale plant voor langs de waterkant. Deze hoge bodembedekker is familie van Rodgersia (Saxifragaceae). Zijn Nederlandse naam ‘tafelblad’ dankt de plant aan de grote, decoratieve, haast ronde bladeren die centraal op de bladsteel staan. Tijdens de zomermaanden verheffen zich tussen de bladeren hoge roomwitte geurende bloemen in trosjes op lange stelen. Zowel blad als bloem zijn mooi te combineren met bamboe, siergrassen en andere bladplanten.

Links: Astilboides tabularis, midden: Trachystemon orientalis

Milium effusum 'Aureum' of gierstgras is een van de weinige siergrassen die het met zijn gele bladeren ook goed doet in halfschaduw. Deze zodevormende plant draagt prachtige goudgele overhangende bladeren die later in het seizoen groener kleuren. In juni-juli verschijnen aan de plant sierlijk knikkende bloeiaren. Millium durft zich al eens verder uit te zaaien. Vermeerderen kan door zaaien of door de graspol met een spade te delen.

Midden: Milium effusum 'Aureum' of gierstgras

Trachystemon orientalis komt van nature voor in Oost-Europa en Azië. De botanische naam is een samenstelling van ‘trachys’, wat ruw betekent en ‘stemon’ of ‘stema’ wat meeldraad betekent in het Grieks. De plant houdt van lichtvochtige grond en gedijt onder deze omstandigheden zowel in zon als schaduw. Deze goede bodembedekker draagt ruwe, frisgroene bladeren die ei- tot hartvormig zijn. Bij kneuzing verspreiden ze een frisse komkommergeur. Trachystemon is een vroegbloeier die zich in het voorjaar tooit met helderblauwe stervormige bloempjes op steel.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Vooraan: Echinacea ten. 'Amazing Dream'
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn
Mag het wat meer zijn