Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdwalen in het groen: romantische tuinontwerp

Twintig jaar geleden vonden de eigenaars van een perceel in Oedelem een gelijkgestemde ziel in tuinaannemer Christoph Soenens. Samen met hem stippelden ze een gevarieerd beplantingsplan uit dat de test der jaren moest doorstaan. Nog steeds heerst hier de romantiek van lang vervlogen tijden.

Verdwalen in het groen

In 1996 mocht een tuin nog onderhoudsintensief zijn. Uit die tijd stammen ook de ontwerpen waarin je nog echt kon verdwalen in het groen. Of verstoppertje spelen en uren later nog steeds onopgemerkt kon opduiken met enkele verdwaalde blaadjes in je haar. Christof kon zijn tuinplannen ontplooien rondom een bestaande vijver. De bewoners wensten expliciet geen verharde tuinpaden om het groene karakter van hun tuin optimaal in de kijker te zetten. De graspaden die vanaf het terras aan de woning vertrekken, geven toegang tot de rest van de tuin en vormen op die manier zichtassen die de tuin verder verdiepen. Ze leiden onder meer naar een houten terras aan de vijver. Hier loopt een tweede graspad centraal door de tuin.

Kuieren langs het bospad

Aanpalend ligt een vaste plantentuin en een kruidentuin. Hoge taxushagen en -kegels delen de ruimtes verder op in plantvakken van verschillende groottes. Het gebrek aan een kantopsluiting langs het pad benadrukt de losse en natuurlijke sfeer van de tuin. Door de jaren heen zaaiden sommige planten zich spontaan uit wat het natuurlijke effect in de diverse borders versterkt. Achterin de tuin kunnen de bewoners nog kuieren langs een bospad dat de grenzen van het perceel aftast. Verder liet Christoph nog alle ruimte voor een moestuin met kleinfruit en een serre. Via een houten pergolaconstructie die weelderig begroeid is met geurende klimplanten bereiken we terug het terras aan de woning. De eigenares wandelt dagelijks doorheen haar tuin en neemt de meeste werkzaamheden voor haar rekening. In de verschillende borders vindt ze steeds nog een plekje voor nieuwe aanwinsten. Het oorspronkelijke ontwerp schemert nog door in deze romantische tuin, waar niets te strak of te onnatuurlijk mag ogen. Een weelde voor wie van planten houdt, maar niet te bang is om de groene handen uit de mouwen te steken.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Met liefde voor groen

Doorheen de jaren verzamelde deze tuindame een weelderige collectie hortensia’s. Als we haar vragen naar haar favoriete plant, kiest ze toch voor de geranium als vaste plant. Een dankbare plant die lang en uitbundig bloeit en weinig onderhoud vraagt. We schijnen nog even ons licht over enkele opvallende planten in de borders.

De bladeren van de blauwe helmbloem Corydalis flexuosa zijn nog het meest te vergelijken met die van kervel. Deze plant behoort tot de papaverachtigen. Hij groeit uit een haast geheel massieve knol en wordt tot 30 cm groot. De lichtblauwe bloemen verschijnen verspreid aan een lange stengel die even boven de afhangende bladeren uittorent. Ze zijn tweezijdig symmetrisch en hebben vergroeide meeldraden, in twee bundels van elk drie draden, wat typisch is voor papaverachtigen. In de zomer verliest deze plant zijn bladeren. Corydalis kom je niet te vaak tegen in tuinen omdat hij speciale eisen stelt aan de bodem. De plant verkiest een vochtige, matig voedselrijke ondergrond in lichte schaduw. In groep komt hij het best tot zijn recht. In optimale omstandigheden zaait de plant zich verder uit. Corydalis vind je ook in de kleuren wit, geel en roodpaars. Wie ze wil aanschaffen, vindt deze plant in een kwekerij voor heemplanten.

Een plant die ook in de siertuin niet zou misstaan, bijvoorbeeld als doorzichtige haag, is de Japanse wijnbes Rubus phoenicolasius. Deze braamachtige komt oorspronkelijk uit Azië. De roodbruin behaarde stekelige stengels kunnen tot 3 meter lang worden. De Japanse wijnbes bloeit vlak voor de zomer waarna kelkbladeren van de bevruchte bloemen zich weer sluiten. Zodra de vrucht kleur krijgt, openen de bloemen zich opnieuw. De rijpe bessen hebben een kersenrode kleur en zijn ietwat plakkerig. Ze hebben een lichte, frisse, zoetzure smaak. De Japanse wijnbes is een gemakkelijke en aantrekkelijke plant die niet in de zon hoeft te staan en steeds veel vruchten draagt.

Wie eenmaal zijn hart verloren heeft aan hortensia’s (Hydrangea), zoals deze tuindame, blijft op zoek gaan naar nieuwe variëteiten en cultivars. In tuincentra worden meestal kruisingen tussen Hydrangea macrophylla en serrata aangeboden met bloemen in bolvorm of scherm in kleuren variërend van wit tot roze en blauw. De bloemkleur is afhankelijk van de bodemsoort en de aan- of afwezigheid van aluminiumsulfaat. In deze tuin staat een prachtexemplaar van Hydrangea macrophylla ‘Zorro’, een cultivar met bijna zwarte stengels. De vlakschermige bloemen tonen zich vanaf juli tot september. Hij verdraagt goed volle zon, maar gedijt het best in halfschaduw. Deze plant bloeit op het hout van het vorige jaar en is dus gevoelig voor late vorst.

In de border merken we ook een grote groep Euphorbia characias ‘Wulfenii’ die een perfect plaatsje in volle zon kreeg. Deze wolfsmelk is een robuuste polvormende vaste plant met opvallende lancetvormige bladeren. De grijsgroene stengels dragen rijkelijk lichtgele bloemen van eind april tot midden juni. Deze soort bloeit op stengels van het vorige jaar. Uitgebloeide bloemstelen kan je tot aan de grond afknippen. Opgelet: het witte sap van wolfsmelk is giftig en kan huidirritaties veroorzaken.

Wil je snel een roze bloemenzee in de border, dan is Physostegia virginiana jouw absolute bondgenoot. Deze vaste plant vormt heel veel uitlopers en kan tot 120 cm groot worden. Enige steun kan hij hierbij wel gebruiken. De roze lipvormige bloemen bloeien uitbundig van juli tot september. Hier staat de witbloeiende en lager blijvende variëteit ‘Summer Snow’ die tot 80 cm groot kan worden. Physostegia vraagt een uitdrukkelijke plaats in volle zon. Zijn Nederlandstalige naam ‘Scharnierbloem’ dankt de plant aan een uitzonderlijke eigenschap. Als je de vierkante bloemstelen opzij duwt, blijven ze zo staan en komen ze niet meer terug in hun oorspronkelijke vorm.

 

HIGHLIGHT
"Mijn lievelingsplekje? Aan het water of tussen de bloemen... Keuze te over!"

Soenens Christoph
Ingelmunstersteenweg 89
B-8780 Oostrozebeke
M +32 (0)477 58 40 79
Christoph.soenens [at] skynet.be
Ontwerp: Christoph Soenens