Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuin: symfonie in groen majeur

Enkele jaren geleden nam een koppel uit Sint-Eloois-Winkel contact op met tuinaannemer Olivier Schreurs om hun tuin opnieuw vorm te geven. De achterliggende verwilderde waterpartij mocht wijken, maar het bubbelbad bleef present. En dat alles in een groene setting met een zweem van kleur. Al snel werd duidelijk dat Olivier voor hen de juiste vakman was.

Meester in groencomposities

In de voortuin toont hij zich een meester in groencompositie. De functionele verharding naar zowel garage als voordeur ligt er smetteloos bij, maar het zijn de planten die daar nog extra cachet aan geven. Olivier combineerde er wintergroene snoeivormen van schijnhulst met halfhoge siergrassen en zomerbloeiende vasteplanten. In de hoogte mogen een Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) en een sierappel de seizoenen kleuren. Ook in de achtertuin volgde Olivier eenzelfde stramien. Wolken van schijnhulst vormen er het wintergroene geraamte van de tuin, aangevuld met meerstammige sierbomen, bloeiende vasteplanten en siergrassen. Tussen de halfhoge beplanting in zij- en achtertuin zorgen composities van kastanjehouten palen voor een ritmisch rustmoment.

Voortuin met in de hoogte een Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) en een sierappel (Malus 'Toringo Sargentii')

Elegant genieten in een zee van groen

Zowel het terras aan de woning, als het lichtjes verhoogde zonneterras achterin de tuin liggen stevig vervat in donkere kleiklinkers. Een keermuur uit verlijmde kleiklinkers achter het zonneterras oogt elegant en biedt bovendien extra zitplaatsen. Het aangename bubbelbad is kundig weggewerkt in een zee van groen. De oorspronkelijke niveauverschillen wist Olivier vakkundig te overbruggen met enkele doordachte traptredes. De bewoners missen hun oorspronkelijke vijver al lang niet meer, want nu kregen ze meer ruimte om te genieten van elk seizoen.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Wolken van Osmanthus burkwoodii

Focus op groen

Zowel in voor- als achtertuin is de beplanting een streling voor het oog. Siergrassen, zomerbloeiers en wintergroene struiken zijn er perfect gecombineerd. Sommige planten zullen op termijn wel ietwat overheersen, maar met een goede onderhoudssnoei is dat euvel snel verholpen. We lichten er enkele planten uit.

De lampionboom (Koelreuteria paniculata) is een zeer decoratieve, vaak meerstammige boom die tot 15 meter hoog kan worden. Hij heeft vele benamingen. Blaasjesboom, vernisboom of gele zeepboom zijn er enkele van. Koelreuteria draagt dubbelgeveerde bladeren die in het najaar prachtig goudgeel tot oranje verkleuren. Daarnaast tooit Koelreuteria zich in de zomer met grote tuilen van gele bloemen. Deze ontwikkelen zich tot papierachtige peulen in de vorm van een lantaarn. Uit de zwarte zaden kan je nieuwe zaailingen kweken. Als solitair is Koelreuteria in elk seizoen aantrekkelijk. Snoei verdraagt hij goed, al doe je er best aan de wonden af te dichten met een wondafdekmiddel. Anders kunnen zich op het dode hout zwammen ontwikkelen. Als volwassen plant kan hij goed tegen hitte en kou.

Een meer dan waardig wintervast alternatief voor de aster is Kalimeris incisa, die in het Nederlands zomeraster of schijnaster wordt genoemd. In tegenstelling tot de meeste asters is de zomeraster veel sterker en goed bestand tegen meeldauw. Zowel qua ingesneden blad als qua bloei- en groeiwijze lijkt Kalimeris sterk op de aster. De plant draagt van juni tot september straalvormige bloemen. Deze zijn zachtblauw en hebben een geel hart. Bijen en vlinders zijn er dol op. De variëteit ‘Alba’ is witbloeiend en komt mooi tot haar recht in een witte vasteplantenborder. Enkele andere bekende variëteiten zijn ‘Blue Star’ met blauwe bloemen en ‘Charlotte’ die lilakleurige bloemen draagt. Ons inziens zal de populariteit van deze plant in de tuin nog toenemen.

Asters (Kalimeris incisa) in combinatie met siergrassen (Sesleria autumnalis)

Siergrassen zijn populairder dan ooit. Ze ogen tijdloos, laten zich makkelijk combineren met andere vasteplanten en hebben in tegenstelling tot de meeste bamboegewassen niet de neiging om te gaan woekeren. Sesleria autumnalis of blauwgras is er eentje om te koesteren. Dit kleine, polvormende siergras blijft ook in de winter groen. Het wordt tot 40 cm hoog. Blauwgras draagt smalle, lichtgroene bladeren die enigszins ruw aanvoelen en later op het seizoen blauwgrijs tot geel verkleuren. In het najaar verschijnen aan de plant bloeiaren die eerst groenig zijn en na enige tijd zilverwit kleuren. Blauwgras verkiest een goed doorlatende grond en een plekje in volle zon of lichte schaduw. Ook als bodembedekker is het een aanrader.

Asters (Kalimeris incisa) in combinatie met siergrassen (Sesleria autumnalis)

Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’, ook wel pijpenstrootje genoemd, is een siergras dat net als blauwgras als bodembedekker kan worden gebruikt. Deze grassoort blijft eerder klein, maar vormt na verloop van tijd brede pollen. De bladeren zijn grijsgroen en kleuren mooi strogeel in het najaar. Van juli tot oktober tooit deze plant zich met prachtige paarsgroene bloeiaren. Ook als snijbloem of in droogboeketten is dit siergras een mooie aanwinst.

Leibomen (Parrotia persica)
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur
Image
Symfonie in groen majeur