Overslaan en naar de inhoud gaan

Eetbare stadstuin met zitvijver

Wat doe je als tuinaannemer wanneer je opdrachtgever je een waslijst aan vereisten voorschotelt? Temper je enigszins de verwachtingen of buig je alles om in een passend ontwerp? Tuinaannemer Mathieu Detelder koos voor optie twee en puzzelde in deze Gentse tuin tot alle verwachtingen ruim overstegen waren.

Het team van tuinaannemer Mathieu Detelder kreeg de opdracht om een relatief kleine tuin te renoveren. De eigenaars hadden zelf al enig werk verricht. Ze wensten enkele plantvakken en het terras te behouden, maar gaven als opdracht deze te combineren met o.a. een waterpartij en veel eetbaars in de tuin.

Een tuin hoeft niet groot te zijn om groots te zijn.

30665

Eetbare voor- en zijgevel

In de voortuin voorzag Mathieu een afgeschermd plekje om de fietsen te stallen. De brievenbus in cortenstaal biedt ook handig ruimte aan het kastje van de tv-distributie en de gasteller. Langs voor- en zijgevel behield Mathieu de halfhoge kruidenbakken met plaats voor plukfruit en een uitbundig bloeiende blauweregen. Ook een druivelaar baant er zich een weg in de hoogte en tooit de zijgevel in het najaar rijkelijk met zijn zoete oogst.

Ruim harthouten terras

Even verderop kan ‘Konijn’, het troeteldier van de kinderen, de pootjes strekken op het frisgroene gazon. Achter en naast de woning beschikken de bewoners over een ruim houten terras. Halfhoge plantenbakken zorgen er voor een verrassende tweedeling. De roestbruine aankleding in cortenstaal toont jaarrond natuurlijk en warm. Op het terras aan de woning kunnen de eigenaars uitgebreid kokkerellen.

Halfhoge plantenbakken en berging voor materiaal om uitgebreid te kokerellen

Borrelende onderwaterzitbank in groene oase

De bestaande houten zijwand biedt er steun aan geleide fruitbomen. Deze dienen tevens als groene omkadering voor de kleine borrelende waterpartij die uitgerust is met een onderwaterzitbank. Uit een met cortenstaal aangeklede wand vloeit het gefilterde water er tussen de geurende blaadjes van watermunt.

Houten zijwand met geleide fruitbomen

Achterin vond een moderne sauna een plekje. Na gebruik kunnen de eigenaars desgewenst verkoeling zoeken in het water. Brede stapsteenstroken verbinden in deze tuin de verschillende tuinelementen met elkaar. Door de veelheid aan bloeiende planten oogt de tuin jaarrond attractief en is geen enkel seizoen hier saai te noemen. Naast fruitbomen telt deze tuin ook een kiwibes, een kaki en diverse groenten.

Moderne sauna achterin de tuin

Optimale tuinbeleving tot in de vroege uurtjes

Tot slot stalde Mathieu tussen de beplanting enkele functionele lichtbronnen en sfeerverlichting die een optimale tuinbeleving tot in de vroege uurtjes garanderen. Mathieu en zijn team leveren hier het bewijs dat een gedegen planten- en materiaalkennis de basis is om te puzzelen met de groene wensen van de klanten.

Focus op groen

Mathieu en zijn team gingen in dit project voor een totale tuinbeleving en daarin mogen bloeiende planten niet ontbreken. Ze brengen kleur en variatie en lokken insecten naar de tuin. Overal waar je kijkt, kom je ook kruiden en fruit tegen. Zo valt er steeds wel wat te snoepen in deze eet- en pluktuin. Enkele planten zetten we graag even in de kijker.

Erigeron karvinskianus of muurfijnstraal is een decoratief plantje dat overal goed gedijt, mits de zon de bladeren kan raken. Hier kreeg het een plekje bovenop een met hout beklede tuinmuur. Dit fijne plantje komt oorspronkelijk uit Mexico en Noord-Amerika, vandaar dat je hem ook op de markt vindt onder de naam Mexicaans margrietje. Erigeron is familie van de aster (Asteraceae) en verwildert gemakkelijk. Bijen zijn dol op de meerkleurige straalvormige bloemen (gaande van wit tot roze en paars) die bloeien van juni tot augustus. Vermeerderen kan door zaaien of scheuren, maar in principe zal de plant na enkele jaren zelf zijn eigen beste plekje uitzoeken. Muurfijnstraal is ook ideaal voor in een rotstuin.

Erigeron karvinskianus of muurfijnstraal

Waar het gezuiverde water terugstroomt in de zitvijver, kreeg watermunt (Mentha aquatica) een opvallende bestemming. Door de beweging van het water op de bladeren komt de frisse muntgeur vrij. De blaadjes kan je ook gebruiken in de keuken. Deze plant wordt tot 60 cm hoog en draagt vanaf de zomer tot de vroege herfst blauwachtig paarse bloemen die druk door honingbijen en andere insecten worden bezocht. Net als andere muntsoorten is watermunt een zeer gemakkelijke plant die woekert, maar hier wordt hij in het lavasubstraat goed in toom gehouden. Deze muntsoort ruikt naar pepermunt, maar tussen de minstens 600 verschillende soorten zijn er ook die ruiken naar citroen, aardbei, appel, banaan of zelfs chocolade.

Mentha aquatica of watermunt

Actinidia arguta of kiwibes is een bladverliezende klimplant die meerdere meters lang kan worden. De lange, meestal getande bladeren zijn glimmend donkergroen met een lichtgroene onderkant. De plant ontwikkelt bladloten en vruchtloten. Deze laatste groeien heel snel en tooien zich in het voorjaar met witte bloemen. Vaak zijn deze planten tweeslachtig, maar met een extra bestuiver (mannelijke plant) zal de oogst vergroten. Die bestaat uit gladde groene besjes met een zoete kiwismaak. De bessen rijpen vanaf half september en bevatten veel vitamine C. Laat je bij aankoop goed informeren, want er bestaan ook cultivars (bijv. ‘Issai’) voor kleinere tuinen.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver
Eetbare stadstuin met zitvijver