Overslaan en naar de inhoud gaan

Urban jungle in Gent: tips en inspiratie

Jaar na jaar kleurt de Gentse binnenstad groener. Zowel publieke als private projecten schenken steeds meer aandacht aan het belang van natuur in de binnenstad. Tuinaannemer Stijn Phlypo mocht hieraan meewerken en creëerde een urban jungle in hartje Gent.

Urban jungle

Van terras tot daktuin

Voor een dame die van stoffen en texturen leeft, biedt een goed ontworpen en aangelegde binnentuin steeds extra inspiratie. Toen ze Stijn contacteerde om haar kleine stadstuin vorm te geven, had de grond al stevig te verduren gehad van bouwpromotoren. Deze was danig verhard en her en der waren putdeksels aanwezig. Daarom koos Stijn voor een opbouw als daktuin met voedzaam bodemsubstraat dat goed het water kan bufferen. 

Urban jungle

Stijn koos voor een opbouw als daktuin met voedzaam bodemsubstraat dat goed het water kan bufferen.

Overgang van huis naar tuin

De bestaande omheining inspireerde Stijn om met extra dunne hardhouten latten te werken als verhardingsmateriaal voor het ruime terras. Het toegangspad voerde hij uit in ruime betontegels en liet hij zacht hellen naar de woning toe. Zo kan de dame des huize steeds gemakkelijk al haar werkmaterialen aan- en afvoeren met een trolley. Het terras ligt een trede hoger dan het pad, waardoor het tuintje extra diepte en gezelligheid krijgt. Als permanente zitbank koos Stijn voor grote betonnen U-elementen, stevig verankerd in de ondergrond en voorzien van een praktische metalen rugleuning. Het is ook de ideale plek om stapelhout onderin te bergen voor een barbecue of vuurhaard. 

Urban jungle

Grote betonnen U-elementen zijn stevig verankerd in de ondergrond en voorzien van een praktische metalen rugleuning.

Weelderige plantenkeuze

De beplanting rondom is weelderig en munt uit in een veelheid van groentinten, bladvormen en texturen. Langs het toegangspad koos Stijn voor een losse wintergroene haag van steenlindes (Phyllyrea latifolia). In een uitsparing in het hardhouten terras liet hij plaats voor een meerstammige doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica). Van deze boom met decoratieve stam vinden we nog enkele exemplaren terug in de beplanting langszij. De lange, frisgroene bladeren bieden een natuurlijke schaduw en zijn een streling voor het oog. Evenzo wanneer de eigenares er vanuit haar bureau op de eerste verdieping op neerkijkt. Zelf voegt ze soms nog enkele nieuwe planten toe aan het ontwerp. Ze ervaart haar tuin als een uitbreiding van haar woonkamer. En dat hij een beetje bijdraagt aan het groene karakter van de binnenstad is natuurlijk mooi meegenomen.

Focus op groen

Deze jungletuin in het centrum van Gent munt uit in diversiteit. Het leven speelt er zich af onder de kruin van een doodsbeenderenboom. Rondom koos Stijn voor een ruime keuze aan bloeiende en schaduwplanten met verschillende groentinten en bladvormen.

Langs het pad treffen we o.a. een losse haag van Phillyrea latifolia of steenlinde. Deze wintergroene heester behoort tot de plantenfamilie van de olijf. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is goed bestand tegen aanhoudende droogte. Hij heeft een wat wildere groeivorm, maar verdraagt snoei zeer goed. Deze struik wortelt makkelijk in elke grond, maar geeft de voorkeur aan een plek in de zon. Er bestaan verschillende soorten steenlindes. Ph. latifolia heeft brede, glimmende, donkergroene bladeren, Ph. Angustifolia draagt smalle bladeren en de variëteit Rosmarinifolia heeft nog smallere bladeren. De steenlinde draagt in het voorjaar onopvallende, maar sterk geurende groenwitte bloempjes die soms gevolgd worden door zwarte bessen.

Urban jungle

een losse haag van Phillyrea latifolia of steenlinde in achtergrond

Gunnera manicata of mammoetblad heeft, zoals de naam al doet vermoeden, reusachtige bladeren met een grote sierwaarde. Deze plant vind je oorspronkelijk in de moerassen van Zuid-Amerika, waar hij tot enkele meters hoog en meerdere meters breed kan worden. De bladeren zijn diep ingesneden en kunnen tot wel twee meter diameter bereiken. Gunnera houdt van een vochtrijke grond en gedijt uitstekend aan de waterkant. Deze plant is vorstgevoelig. Onze tip: voor een goed resultaat plant je hem niet in volle zon en in een verhoogd vochtig bed dat je in het najaar met gevallen bladeren opvult. Zo droogt de grond niet te snel uit, want Gunnera is behoorlijk dorstig.

In deze tuin troffen we ook een Rodgersia aesculifolia, die in het Nederlandse de prachtige naam ‘schout-bij-nacht’ draagt. Deze imposante plant heeft samengestelde, op kastanjeblad lijkende bladeren. Wanneer de plant meer zonlicht krijgen de bladeren een oranje tint. Boven het bladerdek verschijnen in het late voorjaar witrozige bloempluimen. Deze plant kan zowel solitair als in groep worden aangeplant en verkiest een vochtige plek in de (half)schaduw.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Urban jungle
Urban jungle
Urban jungle
Urban jungle
Urban jungle
Urban jungle
Urban jungle