Waarom binnen blijven als het buiten zo veel beter is?

“Deprimerend en ronduit storend”. Zo omschreven de bewoners de achtertuin van hun rijwoning in Gistel, totdat ze tuinaannemer Mathieu De Telder leerden kennen. Met een uitgekiend ontwerp en een uiterst vakkundige afwerking toonde hij hen dat het ook anders kan. Of hoe een lelijke rups plots een pracht van een vlinder kan worden.

Sfeervol tafelen

Bij aanvang trof Mathieu in de tuin een somber terras en pad in betonklinkers, een inspiratieloos grasperk en langszij een storende, hoge tuinmuur. Het doel van deze renovatie was de nadruk terug op genieten leggen zodat de bewoners weer vol trots naar hun tuin kunnen kijken en sfeervol kunnen tafelen met de zon op het gelaat.

In het nieuwe ontwerp gaf Mathieu het waterelement een prominente, dubbele rol, namelijk die van absolute blikvanger en die van handig alternatief om het hoogteverschil in de tuin te doen vervagen. Met man en macht werd een op maat gemaakte polyester waterelement over de garage gehesen om centraal in de tuin plaats te nemen. Vlakbij de woning kregen de bewoners een loungehoek in siergrind en een ruim terras in donkere chinese blauwe steen. Enkele putdeksels werkte Mathieu handig weg in de gevlamde bestrating. Twee brede stapstenen in blauwe hardsteen overwinnen het hoogteverschil en brengen de bewoners moeiteloos naar een frisgroene grasmat.

Tuinrealisaties: Kleine tuinen

Nadruk op genieten

Tuinrealisaties: Kleine tuinen

Vermits de eigenaars zo veel mogelijk wilden genieten zonder zwoegen of zweten, koos Mathieu voor een kunststof grasmat die hij volgens de regels van de kunst verlijmde en vastschroefde op een onderliggende houtstructuur. Ritmische beukenhagen verborg Mathieu achter witte kunststof wanden waarop siergrassen en een solitaire donkere esdoorn hun schaduwen mogen schilderen. Opvallend en toch zonder storend over te komen omkaderde Mathieu de tuin zowel links als rechts met hoge Trespa panelen, makkelijk in het onderhoud en uitermate weersbestendig. Mathieu koos voor een levendige variatie in hoogte en breedte van de panelen die, in combinatie met zuilvormige amberbomen (Liquidambar styraciflua) de tuin een moderne, speelse look geven. Mathieu maakte de tuinbeleving compleet met een in inox uitgevoerde brede waterwaaier van waaruit het water klaterend tussen de keien verdwijnt. Verschillende lichtelementen in de tuin en om het water doen de eigenaars verlangen naar lange, zwoele zomeravonden.

Deze tuin won zilver in de categorie 'klein' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2015-2016'.

HIGHLIGHT
‘Niets geeft zo veel rust als buiten kokkerellen en tafelen bij de verkoeling van klaterend water.’

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>

Tuinrealisaties: Kleine tuinen
Tuinrealisaties: Kleine tuinen
Tuinrealisaties: Kleine tuinen
Tuinrealisaties: Kleine tuinen
Tuinrealisaties: Kleine tuinen
Tuinrealisaties: Kleine tuinen