Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 09 | Ruimte voor bomen

Bomen zijn waardevol voor milieu en klimaat. Vandaar dat tuinaannemers groot respect hebben voor bestaande bomen en ze maximaal integreren in een nieuwe tuin. In het project te Assenede van tuinaannemer Ludwig Samyn zien Gil en Marc dat ook bamboe respect geniet, tenminste voor zover deze plant kan opgesloten worden achter een begrenzer. Volwassen bomen spelen dan weer een hoofdrol in een statige tuin te Ooigem. Meer nog, ze kregen ongeveer tien jaar geleden gezelschap van nog meer bomen. En absoluut verrassend in deze grootse tuin: een intiem moestuinhoekje, waar Marc het over hapklaar moestuinieren heeft. Volwassen bomen verdienen respect en dus ook de zorgen van een boomverzorger. Kjel Dupon (boomtechnisch adviseur) neemt Gil mee op werfbezoek in Sint-Martens-Latem en toont er hoe zelfs bij ingrijpende wegwerken respectvol met bomen kan worden omgegaan.

Van Droom tot Tuin

Strakke lijnen

In het West-Vlaamse Wielsbeke kreeg tuinarchitect Filip Van Damme heel wat jaren geleden de kans om een tuin te ontwerpen in een uniek decor van prachtige hoge bomen. Het werd een heel sober ontwerp met een strak lijnenspel: rechtlijnige paden, gecombineerd met taxushagen, die het monumentale bomenlandschap perfect tot zijn recht laat komen. Bij dit type tuin is heel belangrijk dat de strakheid te allen tijde bewaard blijft. Tuinaannemer Ludwig Samyn is daarom gevraagd de hagen twee maal per jaar te scheren en tegelijkertijd ook het andere tuinonderhoud voor zijn rekening te nemen.

Kanjers van bomen

De bewoners genieten constant van hun prachtige bomenuitzicht. Centraal trekt een Himalayaceder, Cedrus deodara, van zo’n twintig meter hoog onmiddellijk de aandacht.  Links ervan toont een acacia eigenlijk Robinia pseudoacacia zijn grillige vormen en zijn opvallend ruwe schors. Een meelbes, Sorbus aria, met zijn typische, licht behaarde blaadjes, vervolledigt het groene panorama.

Nog meer tuin

Zowat twaalf jaar geleden hadden de eigenaars van dit pand de kans om een naastliggend bouwperceel bij aan te kopen. De tuinaannemer kreeg de vraag om er een passende uitbreiding van de tuin te realiseren. Hij koos voor snelgroeiende moeraseiken, Quercus palustris, met hun mooie takkenstructuur en de typische, sterk gelobde bladeren en in het najaar een bijzondere, roodbruine herfstverkleuring. Ludwig plantte ook enkele zilverlindes, Tilia tomentosa, aan. Voor ons wijzigende klimaat is zo’n zilverlinde trouwens heel geschikt: bij te veel warmte en droogte kan hij zijn bladeren omkeren, zodat de zilverachtige onderkant dan de zon reflecteert en de boom minder vocht moet verdampen. Onder de bomen kwam een mooi geschoren wolk van schijnhulst, Osmanthus. Die verbergt de garage en de oprit en maakt een speelse verbinding tussen het nieuwere tuindeel en het oude bomendecor.

Water in  de tuin

Aan blikvangers overigens geen gebrek in deze tuin: een immens, kunstzinnig beeld van een koi ‘bewaakt’ de waterpartij voor de woning. Het mooi gevormde vijvertje maakt een heel doorleefde indruk, dankzij het metselwerk en de bepleistering. Om het risico op barsten en bijgevolg lekken te voorkomen, is de binnenzijde door de tuinaannemer bekleed met een waterdichte folie. Echt centraal in de tuin, in het gazon, ligt het zwembad. Een druk gebruikte plek: hier werkt de eigenares dagelijks aan haar conditie. Achter de haag rechts ervan kwam een petanquebaan, die meteen ook een bijkomende zichtlijn creëert naar de bomenrij achteraan.

Van ruimtelijk naar intiem

Verborgen achter een hoge beukenhaag wacht nog een verrassing:  een klein, schilderachtig moestuintje, dat totaal contrasteert met de ruimtelijke, strakke siertuin. Een gezellig hoekje, waar de bewoners geregeld in de weer zijn met een grote variatie aan lekkere, gezonde groenten. Zo zorgde Het Tuinaannemereffect ook hier voor een bijzonder aangename en verrassende verscheidenheid.

Van Droom tot Tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.