Bomen snoeien, echt iets voor een boomverzorger

Bomen snoeien is in de natuur meestal niet nodig. Maar om zeker te zijn van een fraaie boom in je tuin, laat je hem best af en toe snoeien. Een boom snoeien moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Een verkeerd afgezaagde tak kan grote gevolgen hebben. Bovendien is het snoeien van een boom een gevaarlijke klus. Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional zoals een boomverzorger.

Wanneer moet je een boom laten snoeien?

Wanneer je best overgaat tot het snoeien van een boom moet snoeien hangt af van de soort, de grootte en de leeftijd. Vraag gerust raad aan een boomverzorger.

Verkeerd bomen snoeien heeft grote gevolgen

Een boom verkeerd snoeien kan je boom (blijvend) beschadigen. Zo is het geen goed idee om zomaar de top af te zagen, als je boom te groot is. De boom zal dan opnieuw de hoogte ingaan. Inkorten kan er dan weer voor zorgen dat de boom gaat breken. Een boomverzorger kan je informeren over de mogelijke risico’s en met gerichte snoei de risico’s aanzienlijk verkleinen.

bomen snoeien
Boomverzorger in actie in een plataan (Platanus)

Je boomverzorger zorgt voor het snoeiafval

Je boomverzorger kan bovendien ook zorgen voor het snoeiafval. Het kan ter plaatse verhakseld worden en gebruikt worden als bomenbedekker tegen onkruid. Je kan hem ook vragen om het snoeiafval mee te nemen.

Welke vergunningen heb je nodig voor het snoeien van een boom? 

In principe heb je voor bomen snoeien geen vergunning nodig. Wanneer het gaat over het effectief kappen van bomen, moet je meestal wel over een vergunning beschikken. Twijfel je, dan kan je altijd bij een boomverzorger of bij het gemeentehuis informeren.

Vind hier een boomverzorger in je buurt >>

 

Terug naar 'Snoeien'