Bomen snoeien, echt iets voor een boomverzorger

Bomen snoeien is in de natuur meestal niet nodig. Maar om zeker te zijn van een fraaie boom in je tuin, laat je hem best af en toe snoeien. Bomen snoeien moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Een verkeerd afgezaagde tak kan grote gevolgen hebben. Bovendien is het snoeien van bomen een gevaarlijke klus. Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional zoals een boomverzorger.

Wanneer moet je een boom laten snoeien?

Bomen snoeien kan nodig zijn, bv om te zorgen dat je onder de boom door kan rijden. Het opkronen van bomen gebeurt wanneer de boom nog jong is, in de jeugd- en begeleidingssnoei. Bij volwassen bomen kan een onderhoudssnoei toegepast worden wanneer dat echt nodig is. Vorm- of leibomen moeten dan weer veel regelmatiger gesnoeid worden. De boomverzorger kan je adviseren over de noodzaak om te snoeien, de beste periode om dat te doen en den manier waarop dat moet gebeuren.

bomen snoeien
Boomverzorger in actie in een plataan (Platanus)

Verkeerd bomen snoeien heeft grote gevolgen

Een boom verkeerd snoeien kan je boom (blijvend) beschadigen. Zo is het geen goed idee om zomaar de top af te zagen. De boom zal dan opnieuw de hoogte ingaan terwijl de snoeiwonde kan inrotten. Een boomverzorger kan je informeren over de mogelijke risico’s en met gerichte snoei de risico’s aanzienlijk verkleinen.

Laat je boom verzorgen door een boomverzorger
Bron beeld: www.BAAs-ISA.be

Je boomverzorger zorgt voor het snoeiafval

Je boomverzorger kan bovendien ook zorgen voor het snoeiafval. Het kan ter plaatse verhakseld worden of je kan vragen om het snoeiafval af te voeren.

Welke vergunningen heb je nodig voor het snoeien van bomen?

In principe heb je voor bomen snoeien geen vergunning nodig. In sommige gemeenten moet je voor het inkorten van alle gesteltakken wel over een vergunning beschikken. Twijfel je, dan kan je altijd bij een boomverzorger of bij het gemeentehuis informeren.

 

Vind hier een boomverzorger in je buurt >>

Laat je boom verzorgen door een boomverzorger
Bron beeld: www.BAAs-ISA.be