Je tuinpad of terras reinigen

Tuinpaden en terrassen worden voortdurend blootgesteld aan weer en wind. Ze kunnen dus wel af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. Wil je je tuinpad of terras reinigen, maar weet je niet goed hoe je er best aan begint? Je tuinaannemer kan je bijstaan met het gepaste advies en het geschikte onderhoudsproduct. Wil je alvast zelf aan de slag gaan? Hou dan rekening met deze onderhoudstips:

Betontegels schoonmaken

Tuinonderhoud: Betontegels vegen

Betontegels of betonklinkers: ze hebben heel wat voordelen. Ze zijn vrij eenvoudig te plaatsen én makkelijk te onderhouden.

 

Voegen controleren en hervullen

Kort na de aanleg controleer je best de voegen. Door extreme weersomstandigheden kan er materiaal uit de voegen verdwijnen en moeten ze hervuld, ingeveegd of ingewaterd worden. Je tuinaannemer kan je hierin perfect bijstaan.

 

Betontegels schoonmaken

 • Vegen
  Je kan handmatig of machinaal vegen. Machines die vegen en tegelijkertijd het vuil opzuigen gebruik je beter niet: ze zuigen namelijk het voegmateriaal mee op.

 

 • Je terras reinigen met warm water, onder hoge druk of afstomen
  Hier bestaat de kans dat je de voegen beschadigt. Gebruik zeker niet te veel druk om beschadiging aan de toplaag van de stenen te voorkomen. Hierdoor kan de kleur veranderen en het oppervlak poreuzer worden, wat tot mosvorming en vervuiling kan leiden. Contacteer in dat geval je tuinaannemer.
Tuinonderhoud: Betontegels afstomen
Betontegels afstomen
Tuinonderhoud: Mos en algen op betontegels
Mos en algen op betontegels
 • Vlekken verwijderen
  Contacteer je tuinaannemer meteen als er vlekken optreden. Hij kan de oorsprong van de vlekken onderzoeken en je een correcte oplossing aanreiken. Veel scheikundige producten tasten beton aan (zuren) of verontreinigen het milieu (solventen).

 

 • Mos, algen en zwammen
  Hoe poreuzer het oppervlak, hoe sneller micro-organismen het vervuilen. Als je betontegels steeds in de schaduw liggen, zal zo’n vervuiling sneller optreden. Hou hier dus rekening mee bij het aanleggen van de tegels.
Tuinonderhoud: Kalkuitslag op betontegels
Kalkuitslag op betontegels
 • Kalkuitslag
  Zowel tijdens als na het productieproces kan een grijswitte kalkuitslag aan het oppervlak van betonproducten optreden. Dit is een natuurlijke eigenschap van cementgebonden materialen. Kalkuitslag is oplosbaar in water en spoelt dus gewoon weg bij regen. Dit proces kan echter vrij lang duren. Wind, hagel en sneeuw versnellen dit proces.

Natuursteen reinigen

Tuinonderhoud: Natuursteen reinigen
Mosvorming op natuursteen

Houd er bij het ontwerp van je tuin rekening mee dat elke natuursteen andere eigenschappen vertoont. Het is dan ook belangrijk om het onderhoudsproduct af te stemmen op het type steen. Vraag je tuinaannemer om raad over het juiste product.

De eerste schoonmaakbeurt laat je uitvoeren met een aangepast reinigingsmiddel, dat zeker niet zuurhoudend mag zijn. Dit laat je best door je tuinaannemer doen vanaf één week na het opvoegen. Je natuursteen reinigen doe je daarna best 2 tot 3 keer per jaar. Verwijder dan stof en vuil en ontdoe de steen van algen en mossen.

Extra tips:

 • De makkelijkste manier om je terras schoon te maken is het te schuren met water. Wil je met een ander product of op een andere manier je terras reinigen? Contacteer dan je tuinaannemer.
 • Vlekken laat je best verwijderen door je tuinaannemer.
 • Je tuinpad of terras reinigen met een product dat je nog nooit gebruikt hebt? Doe eerst een test op een klein oppervlak vooraleer je het op het hele terras gebruikt.

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>