Ook met je tuinontwerp kan een tuinaannemer je helpen

Het tuinontwerp is van cruciaal belang bij je droomtuin: een blauwe ceder in je voortuintje kan enkele jaren leuk zijn, maar daarna verdwijnt je hele huis eronder. Sommige tuinaannemers kan je niet alleen inschakelen voor de aanleg en het onderhoud van je tuin, ze zorgen ook voor een tuinontwerp. Kijk hiervoor in de zoekfunctie naar tuinaannemers met specialiteit ‘tuinontwerp’.

Bundel je tuinideeën

Voor je contact opneemt met je tuinaannemer zet je best even al plannen op een rijtje. Ga eens aan tafel (of in de tuin) zitten met de rest van het gezin. Bekijk enkele tuinboeken. Praat erover. Wat wil je zeker in je tuinplan? En wat zeker niet? Geef je ogen de kost. Zie je ergens een mooie boom of struik, trek je stoute schoenen aan en ga vragen welke soort het is. Krabbel het op een papiertje. Kijk ook eens naar onze rubriek 'Tuinideeën' en doe inspiratie op.  Zo ben je goed voorbereid op je eerste gesprek met je tuinaannemer.

Hoe begint een tuinaannemer aan een tuinplan?  

Voor je tuinaannemer aan het tuinontwerp begint, is er een verkennend gesprek. Daarin informeert hij naar jouw wensen en behoeften. Hij noteert je budget. Samen gaan jullie op zoek naar de tuinstijl die het best bij jouw verwachtingen past. Vervolgens verkent de tuinaannemer meter per meter de voorziene ruimte. Hoe is de grond? Waar gaat de zon onder? Van waar komt de wind? Wat zijn de niveauverschillen? Alle aanwezige beplanting, bouwwerken en verhardingen worden nauwkeurig opgemeten. Indien nodig worden er grondstalen genomen.

Van voorontwerp tot concreet tuinplan

Met al die informatie gaat de tuinaannemer aan de slag. Je krijgt een voorontwerp. Zo heb je een eerste beeld van de richting van het uiteindelijke ontwerp. Je bespreekt dit met je tuinaannemer die daarna nodige aanpassingen doet. Tuinen ontwerpen doe je samen: stap voor stap en plant per plant. Na akkoord wordt het uiteindelijke ontwerpplan helemaal uitgewerkt met indien nodig ook een beplantingsplan en matenplan. Het beplantingsplan geeft de beplanting in het tuinontwerp weer met daarbij de nodige aantallen, maten, kenmerken... Het matenplan is een overzicht van de correcte maten en afstanden in het ontwerp. Met het definitieve tuinontwerp kan de tuinaannemer aan de slag. En voor je het weet geniet je van de tuin van je dromen!

Tip van de tuinaannemer: Wil je graag zelf de tuin te onderhouden? Dan kan er ook een beheerplan worden uitgewerkt. Zo weet je perfect wanneer je wat in de tuin moet doen. Geen tijd? Geen nood, je tuinaannemer staat je ook graag bij voor het onderhoud van je tuin.

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>