Zo onderhoud je je groene gevel

Een klimplant mag vrijuit groeien, zeker als er ruimte is. Houd je je groen gevel liever in toom? Dan is een snoei- of knipbeurt van je klimplanten nodig. Gaat ze omhoog langs een klimhulp? Controleer die dan jaarlijks op stevigheid.

Toom je zelfhechtende klimplanten in

Een klimplant tegen de gevel kan in theorie haar eigen gang gaan. Meestal heb je dat liever niet. Zelfhechtende planten als klimop en wingerd zoeken het namelijk steeds hoger op en groeien mogelijk ook wel eens breder dan je wil of je woning groot is. Hebben ze de ruimte bedekt die je voor ogen had, binnen de perken gehouden door een groeibegrenzer of door ze jaarlijks terug in te tomen, dan groeien er afstaande en overhangende twijgen.

Klimop - Hedera

Laat je oudere groene gevels afslanken

Bij aanvang is een groengevel mooi en trekt het onder andere tuinvogels aan. Na enkele jaren wordt het echter een te dik en te zwaar waardoor jouw groene wand dreigt los te komen van de muur. Wacht dus niet te lang met bijsturen. Dit werk vraagt een lange ladder of stellingen balanceren op hoogte. Zelf begin je daar liever niet aan. Laat het dus over aan een tuinaannemer. Ze zijn dit soort klussen gewoon en hebben er het juiste materiaal voor. Ze klaren de klus in een minimum van tijd, opruimen inbegrepen.

Klimaatvriendelijke stadstuin met zitvijver

Toom je leiplanten in

Niet zelfhechtende klimplanten -noem ze gerust leiplanten- groeien ook graag buiten het voor hen voorziene net of klimhulp. Vooral blauweregen (Wisteria) en bruidssluier (Fallopia) zijn wat dat betreft meer dan eens te geweldig. Ze moeten regelmatig -zelfs jaarlijks- ingetoomd worden. Gelukkig zijn zij de uitzondering op comfortabel, groen gevelplezier. Kamperfoeliesoorten (Lonicera), Akebia, Clematis, klimrozen en Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) houden zich vrij strikt aan de toegestane klimruimte. Toch moeten ook zij regelmatig een snoeibeurt krijgen zodat ze het beste en mooiste van zichzelf geven.

Nood aan een overzicht van veel voorkomende klimplanten >>

Idyllische stadstuin met zwemvijver

Een tuinaannemer geeft je groene gevel een mooie toekomst

Omdat niet alle planten een zelfde snoei verlangen vraag je ook hier best een tuinaannemer voor. Hij kortwiekt de plant niet zomaar, maar prikkelt ze tot compacte groei en vooral ook tot een rijke bloei. In een beweging controleert hij de stevigheid van de klimhulp, van draden en netten tot en met de muurankers toe. Merkt hij dat de klimmer nood heeft aan een opkikker, dan geeft hij ineens een passende meststof. Je moet namelijk zorgeloos kunnen genieten van je groene gevel en alle voordelen die daaraan verbonden zijn: van isolerend jasje voor je woning tot bijdrage aan een beter milieu.

Op zoek naar een tuinaannemer? Vind er hier een in je buurt >>